Το πιο ξακουστό μνημείο στην Αθήνα είναι φυσικά ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη. Ωστόσο, η πρωτεύουσα κρύβει πολλά ιδιαίτερα και εντυπωσιακά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος όπως είναι ο Πύργος των Ανέμων ή Ωρολόγιο του Κυρρήστου ή Αέρηδες.
Πρόκειται για έναν οκταγωνικό πύργο κατασκευασμένο από το γνωστό πεντελικό μάρμαρο συνολικού ύψους 12 μέτρων και αποτελεί τον αρχαιότερο μετεωρολογικό και ωρομετρικό σταθμό στον κόσμο. Οι Αέρηδες βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς στην Πλάκα και κατασκευάστηκαν το πρώτο μισό του 1ου αιώνα π. Χ. από τον αστρονόμο και αρχιτέκτονα Ανδρόνικο από την Κύρρο της Μακεδονίας, εξ ου και η ονομασία «Ωρολόγιο του Κυρρήστου».
Στη κορυφή της στέγης υπήρχε ένας ορειχάλκινος ανεμοδείκτης υπό μορφή Τρίτωνα, ο οποίος σήμερα δε σώζεται. Στο πάνω μέρος της κάθε πλευράς του πύργου απεικονίζονται οι οκτώ άνεμοι να ίπτανται με χαραγμένα τα ονόματα τους, ο Βορρέας (βόρειος), ο Καικίας (βορειοανατολικός), ο Απηλιώτης (ανατολικός), ο Εύρος (νοτιοανατολικός), ο Νότος (νότιος), ο Λιψ/Λίβας (νοτιοδυτικός), ο Ζέφυρος (δυτικός), και ο Σκίρων (βορειοδυτικός). Στο εσωτερικό του υπήρχε ένας μηχανισμός, πιθανότατα ένα υδραυλικό ρολόι, που βοηθούσε στον υπολογισμό της ώρας τις μέρες που δεν είχε ηλιοφάνεια και τις νύχτες.
Κατά την πρωτοχριστιανική περίοδο οι Αέρηδες μετατράπηκαν σε εκκλησία, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο δημιουργήθηκε ένα νεκροταφείο. Όταν οι Τούρκοι ανακατέλαβαν την Αθήνα τον 18ο αιώνα το μνημείο χρησιμοποιήθηκε ως τεκές (τόπος προσευχής) των Δερβίσηδων και ονομαζόταν «τεκές του Μπραΐμη».
Το μνημείο έμεινε στα χέρια των Δερβίσηδων μέχρι και το 1821 και χάριν σε αυτούς γλίτωσε από τα χέρια του αρχαιοκάπηλου Έλγιν, ο οποίος σκόπευε να μεταφέρει ολόκληρο το κτίσμα στη Βρετανία. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, οι Αθηναίοι πίστευαν πως ο ναός ήταν αφιερωμένος στο θεό των ανέμων, τον Αίολο, γι’ αυτό και ονόμασαν την κοντινή οδό «Αιόλου».

Μετά από τις εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, το εσωτερικό των Αέρηδων είναι πλέον επισκέψιμο για το κοινό από τον Αύγουστο του 2016.
Γράφει η συντάκτρια Αντωνία Γεντέκου
Πηγή: https://el.wikipedia.org