Αέρηδες, Πλάκα, Αθήνα

Αέρηδες, Πλάκα, Αθήνα

Το Ωρολόγιο του Κυρρήστου ή Ο Πύργος των Ανέμων ή Αέρηδες, όπως είναι σήμερα γνωστό, είναι το αρχαίο μνημείο που βρίσκεται σήμερα στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης Αθηνών, στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς στην Πλάκα. Πρόκειται για έναν οκταγωνικό πύργο από πεντελικό μάρμαρο, στις μετόπες του οποίου εικονίζονται ανάγλυφοι οι οκτώ άνεμοι με τα σύμβολά τους και τα ονόματά τους χαραγμένα: Βορρέας για τον βόρειο, Καικίας για τον βορειοανατολικό, Απηλιώτης για τον ανατολικό, Εύρος για τον νοτιοανατολικό, Νότος για τον νότιο, Λιψ (Λίβας) για τον νοτιοδυτικό, Ζέφυρος για τον δυτικό και Σκίρων για τον βορειοδυτικό.

Ο πύργος αυτός κτίσθηκε από τον αστρονόμο Ανδρόνικο από την Κύρρο της Μακεδονίας, κατά το πρώτο μισό του 1ου αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, θεωρείται πως ήταν ένα είδος μετεωρολογικού σταθμού της εποχής, που παράλληλα υπολόγιζε και την ώρα. Πάνω στη στέγη υπήρχε ένας ορειχάλκινος ανεμοδείκτης σε μορφή τρίτωνα, ο οποίος δεν σώζεται σήμερα. Εξωτερικά υπήρχαν ηλιακά ρολόγια, ενώ εσωτερικά λειτουργούσε υδραυλικό ρολόι.

Κατά την πρωτοχριστιανική περίοδο, χρησιμοποιήθηκε ως καμπαναριό βυζαντινής εκκλησίας. Κατά τον 15ο αιώνα το μνημείο περιγράφεται από τον περιηγητή Κυριακό Αγκωνίτη (εξ Αγκώνος) ως ναός του Αιόλου. Το 18ο αιώνα, μετά την αποχώρηση του Βενετού Φραντσέσκο Μοροζίνι από την Αθήνα και την ανακατάληψή της από τους Τούρκους, το κτίριο μετατράπηκε σε τεκέ (μουσουλμανικό μοναστήρι) των Δερβίσηδων, οι οποίοι είχαν έρθει από διάφορα μέρη της αυτοκρατορίας και εγκαταστάθηκαν σε αυτό έως το 1828. Ο λόρδος Έλγιν ήθελε να μεταφέρει ολόκληρο το κτίριο στη Βρετανία και μάλιστα είχε καταστρώσει ολόκληρο σχέδιο. Οι Δερβίσηδες, θεωρώντας το τόπο ιερό, τον προστάτεψαν από τις αρπακτικές διαθέσεις του Βρετανού κόμη.

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, ο πύργος παρέμεινε αχρησιμοποίητος. Το 1843, έγινε χώρος φύλαξης αρχαιοτήτων. Μερικά χρόνια αργότερα ξεκίνησε η αναστήλωση της περιοχής. Από τον Αύγουστο του 2016, το Ωρολόγιο του Κυρρήστου είναι επισκέψιμο.

Το μνημείο αυτό θεωρείται ο αρχαιότερος μετεωρολογικός – ωρομετρικός σταθμός του κόσμου.

Τοποθεσία: Πλάκα, Αθήνα

Τύπος: πύργος, μετεωρολογικός σταθμός, ωρομετρικός σταθμός

Κατασκευή: 1ος αι. π.Χ.

Προέλευση: Αρχαιοελληνικό

Πηγές:

“Αέρηδες (μνημείο)”, Βικιπαιδεία. Ανάκτηση 31.05.2020

“Ωρολόγιο Ανδρονίκου Κυρρήστου”, Υπουργείο Πολιτισμού. Ανάκτηση 31.05.2020

“Οι Αέρηδες της Πλάκας”, Μηχανή του Χρόνου. Ανάκτηση 31.05.2020

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu