You are currently viewing Camilo José Cela: 20 χρόνια από το θάνατό του

Camilo José Cela: 20 χρόνια από το θάνατό του

Κατηγορίες: Σαν σήμερα, Αφιέρωμα

Της Ιωάννας Καραμαλή

https://www.abc.es/?fbclid=IwAR1hY7PBqesSsdC6soYkJ1Nw2OT2xXeGTNlDhDccgR9t9qYt4X65ABoNkNs

Ο Camilo José Cela ήταν ένας από του πιο γνωστούς συγγραφείς της σύγχρονης ισπανικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στις 11 Μάιου του 1916 και έφυγε από τη ζωή στις 17 Ιανουαρίου του 2002. Είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ το 1989.

Ξεκίνησε να γράφει στην ηλικία των 26 χρόνων του, ενώ από πολλούς θεωρείται ως ο δημιουργός του κινήματος του σκοτεινού ρεαλισμού (tremendismo). Το κίνημα του «σκοτεινού ρεαλισμού» απαντάται στους μεταπολεμικούς συγγραφείς της Ισπανίας και σχετίζεται με τον σκληρό τρόπο αφήγησης και πλοκής των μυθιστορημάτων ακόμα και αν δεν πρόκειται για αφήγηση πολεμικών γεγονότων. Το μυθιστόρημα La familia de Pascual Duarte (Η οικογένεια του Πασκουάλ Ντουάρτε, Εκδόσεις Καστανιώτη) το οποίο κατέστησε και τον συγγραφέα γνωστό στο ευρύ κοινό θεωρείται το πρώτο δείγμα του κινήματος του σκοτεινού ρεαλισμού. Το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1975 διατηρώντας τον ίδιο τίτλο και παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών ο 1976 όπου απέσπασε το πρώτο βραβείο ερμηνείας άντρα ηθοποιού.

O Camilo José Cela θεωρούσε τη συγγραφή ταυτόσημη της ελευθερίας και γι’ αυτό δεν δίσταζε να πειραματιστεί στα μυθιστορήματα του χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές. Συνδύασε τεχνικές των κινημάτων της πρωτοπορίας του 20ου αιώνα και ήταν μεταξύ των λίγων συγγραφέων που μέσα από προλόγους ή συνοδευτικές σημειώσεις εξηγούσε πώς και γιατί χρησιμοποιεί τις εκάστοτε τεχνικές.

Το μυθιστόρημα του La Colmena (Η κυψέλη, Εκδόσεις Ζαχαρόπουλος) που εξέδωσε στο Μπουένος Άιρες λογοκρίθηκε και απαγορεύθηκε η κυκλοφορία του στην Ισπανία. Αυτό το μυθιστόρημα του Cela άνοιξε τον δρόμο στο κίνημα του Κοινωνικού ρεαλισμού. Αξίζει να αναφερθεί ότι το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη το 1982 (διατηρώντας τον ίδιο τίτλο) με σκηνοθέτη τον Mario Camus. Στην ταινία συμμετείχε ως ηθοποιός και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Στην ελληνική γλώσσα έχουν επίσης κυκλοφορήσει τα: Matera de boj (Πυξάρι εκδόσεις Μεταίχμιο), Nuevo retablo de Don Cristobita (Ανοιξιάτικοι Έρωτες, Εκδόσεις Ζαχαρόπουλος).

Κλείνοντας το σύντομο αφιέρωμα στον συγγραφέα Camilo José Cela παραθέτουμε μια από τις γνωστές φράσεις που του αποδίδονται και που φωτίζει το πνεύμα του ρεαλισμού που διακατέχει την εργογραφία του.

Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: εκείνοι που φτιάχνουν την ιστορία και εκείνοι που την υφίστανται.

Πηγές:

https://www.abc.es/cultura/libros/abci-camilo-jose-cela-genialidad-y-irreverencia-201808300354_noticia.html?ref=https%3A%2F%2Fwww.abc.es%2Fcultura%2Flibros%2Fabci-camilo-jose-cela-genialidad-y-irreverencia-201808300354_noticia.html

https://www.kathimerini.gr/culture/108970/efyge-o-nompelistas-kamilo-chose-thela/

https://www.aboutespanol.com/tremendismo-2207012

https://www.flooxernow.com/noticias/cosas-que-sabias-camilo-jose-cela_201805115af579fd0cf2d53470662b43.html