Ελληνική Ζωγραφική μετά την Επανάσταση

Διαλέξεις
λεπτα/διαλεξη
Ιουνίου έναρξη
- 7.30 καθε τριτη

Περιγραφή και σκοπός του σεμιναριου

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, θα εξετάσουμε την ελληνική τέχνη όπως εξελίχθηκε από το 1821 και μετά, μέσα από την ζωή και το έργο των σπουδαιότερων Ελλήνων ζωγράφων. Θα διερευνήσουμε και θα ανακαλύψουμε τους συμβολισμούς, τις επιρροές καθώς και τα ρεύματα στα οποία ανήκουν οι πρώτοι σημαντικοί ζωγράφοι του νέου ελληνικού κράτους, εκπρόσωποι της Σχολής του Μονάχου.
Απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τη νέα ελληνική τέχνη. Θα ακολουθήσει δεύτερος κύκλος με τους υπόλοιπους ζωγράφους, μέχρι την γενιά του ’30. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί σε 8 διαδικτυακά μαθήματα.

το προγραμμα συνοπτικα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ - 1800

3. ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΚΟΥΡΑ-ΑΛΤΑΜΟΥΡΑ - 1821

4. ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΛΥΤΡΑΣ - 1832

5. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ – 1842

6. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΟΝΑΚΗΣ- 1837

7. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ – 1853

8. Παρουσίαση εργασιών- project

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί online μέσω Zoom.

Εγγραφές έως 5 Ιουνίου.

Εισηγήτρια

Διώνη Λαμπίρη

Η Διώνη Λαμπίρη ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων κι Έργων Τέχνης, με πολυετή εμπειρία σε μουσεία και αρχαιολογικά έργα, κι εξειδίκευση στα εικαστικά έργα και το αρχειακό υλικό. Διαθέτει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην «Πολιτιστική Διαχείριση» καθώς και στην «Εφαρμοσμένη – Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη». Στις μεταπτυχιακές της έρευνες ασχολήθηκε εκτενώς με την κοινωνική λειτουργία της τέχνης και του πολιτισμού, σε περιόδους και συνθήκες κρίσης αλλά και σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, καθώς και με την αξία της διατήρησης, προστασίας κι ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς. Συνεχίζει και διερευνά τις δυνατότητες της καλλιτεχνικής διαδικασίας και των παράγωγών της στην ενδυνάμωση και την ψυχική ίαση, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με την εκπαίδευση ενηλίκων.