Γεωργία Σαγρή έκθεση «Οικονομία» στην γκαλερί The Breeder

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


H γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την νέα ατομική έκθεση της Γεωργίας Σαγρή με τίτλο “Οικονομία”.

H περφόρμανς βρίσκεται στο επίκεντρο της πρακτικής της Γεωργίας Σαγρή. Στην καλλιτεχνική της πορεία, η Σαγρή έχει αναπτύξει μια πρακτική φροντίδας που ονομάζει ΙΑΣΗ, η οποία συνδέεται εννοιολογικά με τον ορισμό της ελληνικής λέξης ίαση, ως επούλωση. Η ΙΑΣΗ γεννήθηκε από την ανάγκη της καλλιτέχνιδας να προετοιμαστεί και να αναρρώσει από απαιτητικά της έργα περφόρμανς. Η ΙΑΣΗ έκτοτε έχει εξελιχθεί σε συνεχή έρευνα σχετικά με τις καταστάσεις του σώματος, τις οποίες η Σαγρή αποκαλεί “παθολογίες της επιτέλεσης”.

Για την ατομική της έκθεση στην Breeder η ΙΑΣΗ, ως πρακτική επούλωσης εφαρμόζεται στα ίδια τα έργα. Στην Οικονομία η Σαγρή εστιάζει την προσοχή της στην αναδιοργάνωση πρακτικών, υλικών και αντικειμένων που έχουν παρουσιαστεί ξανά στο παρελθόν. Τα έργα και οι πρακτικές που παρουσιάζονται μοιράζονται κοινές ιδιότητες: τα περισσότερα υπέστησαν φθορά και βρέθηκαν εκτός του συστήματος κυκλοφορίας και διακίνησης έργων τέχνης, φτάνοντας σχεδόν μια κατάσταση εξαφάνισης. Ορισμένα φθάρθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων εκθέσεων, άλλα με την χρήση τους σε έργα περφόρμανς ή την έκθεσή τους στο δημόσιο χώρο και κάποια από αυτά καταστράφηκαν λόγω κακής διαχείρισης κατά την απεγκατάσταση και τη μεταφορά τους.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και τρεις περφόρμανς, που επίσης βρίσκονται σε καθεστώς μη ορατότητας, σε αυτήν την περίπτωση γιατί δεν καταγράφηκαν ποτέ. Μέρος της δικής τους αποκατάστασης είναι η αναζήτηση μαρτυριών και αποσπασμάτων καταγραφής, με βάση τα οποία η καλλιτέχνιδα ανασυνθέτει τις περφόρμανς μνημονικά και τις επιτελεί εκ νέου.

Η διαδικασία αυτή είναι οικονομική με την έννοια ότι δημιουργεί καινούργια έργα ανασύροντας και επικυρώνοντας έργα που ήδη υπάρχουν. Η κύρια οικονομική διάσταση ωστόσο έγκειται στην νοηματική επανασυγκρότηση των έργων. Παρότι τα έργα έχουν ενδιαφέρουσες σταδιοδρομίες σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους, βρίσκονται τώρα σε κατάσταση φαινομενικά ανεπανόρθωτη. Η φθορά στην οποία έχουν περιέλθει αποτελεί ένα δεδομένο που η Σαγρή επιθυμεί να ανατρέψει. Χρησιμοποιώντας μια εκλεκτικιστική μέθοδο αποκατάστασης, συντήρησης και επανεπινόησης, μιλά για μια συνθήκη που αφορά τα ίδια τα σώματα και τον τρόπο που τραυματίζονται και επουλώνονται.

Με αυτή την έκθεση η Σαγρή δείχνει πως η ίαση είναι η πιο θεμελιώδης μορφή οικονομίας.

Μετά από πρόσκληση της καλλιτέχνιδας την έκθεση επιμελούνται η Δανάη Γιαννόγλου και ο Γιώργος Μπεκιράκης. Το παρόν κείμενο υπογράφει η Ευαγγελία Λεδάκη.

Performances:

Αναπνοή (2003): Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, 12-5 μ.μ.
Βαθιά Ακρόαση (2001): Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, 7 μ.μ.
Ενοίκιο (2009): η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα

EXTRA


Georgia Sagri, Breathing Scores, 2017, work in progress 2022, photo of the artist

ΠΟΥ


THE BREEDER, ΙΑΣΟΝΟΣ 45, ΑΘΗΝΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 – 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

Εγκαίνια: Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023, 19:00 – 22:00 με την παρουσία της καλλιτέχνιδας.

ΤΡΙΤΗ, 11.00 – 19.00

ΤΕΤΑΡΤΗ, 11.00 – 19.00

ΠΕΜΠΤΗ, 11.00 – 19.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11.00 – 19.00

ΣΑΒΒΑΤΟ, 11.00 – 17.00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Date

Φεβ 03 2023
Expired!