“Mία Θέση Ανάμεσά Τους” – Έκθεση Φωτογραφίας Ανδρέα Καμουτσή

O φωτογράφος Ανδρέας Καμουτσής πραγματοποιεί την δεύτερη ατομική του έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Μία Θέση Ανάμεσά Τους» στον χώρο Τέχνης του taf : the art foundation στην Αθήνα 105 55, Νορμανού 5, πλησίον σταθμού Μετρό Μοναστηράκι, σε επιμέλεια Αλέξανδρου Βούτσα. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023 στις 19:00. Η διάρκεια και το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι 14 με 19 Φεβρουαρίου, Τετάρτη – Κυριακή 12:00 με 22:00 και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Fujifilm Hellas A.E. Είσοδος ελεύθερη.
Το “Μία Θέση Ανάμεσά Τους” είναι το αποτέλεσμα ενός πολύχρονου προσωπικού φωτογραφικού project του Ανδρέα που διήρκησε 8 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε 8 χώρες με 8 διαφορετικές Fujifilm μηχανές. Συγκεκριμένα από το 2015 έως και το 2022 στις: Δανία, Ελλάδα, Σερβία, Ισραήλ, Τουρκία, Μαρόκο, Ισπανία και Πορτογαλία και χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά mirrorless φωτογραφικός εξοπλισμός Fujifilm Χ-Series. Με σημείο αναφοράς την γλώσσα της εικόνας ο φωτογράφος εξερευνεί ανθρώπινες καταστάσεις, πολλές φορές αντιφατικές, όπως η μοναξιά και η μοναχικότητα, που ενδεχομένως όλοι έχουμε βιώσει και που ο κάθε θεατής μπορεί να τις αποκωδικοποιήσει με το δικό του τρόπο. Πρωταγωνιστές ήταν τυχαίοι άνθρωποι κάθε ηλικίας, που βάδιζαν σε παράλληλες πορείες δίχως να συναντιούνται.
Μέσα από 56 φωτογραφίες και χρησιμοποιώντας το αγαπημένο του είδος φωτογραφίας, αυτό της Φωτογραφίας Δρόμου ο Ανδρέας Καμουτσής μας ξεναγεί σε νέα αλλά και γνώριμα μέρη με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας συλλαμβάνοντας στιγμές που περνούν γρήγορα από μπροστά μας, αλλά μένουν και αποτυπώνονται ανεξίτηλα στον καμβά της ζωής μας, διαμορφώνοντας μελλοντικά τον ψυχισμό μας. Το σύνολό τους υποδηλώνει μια αέναη αναζήτηση, που εκφράζεται μέσω του προσωπικού αγώνα ύπαρξης κάθε ανθρώπου μέσα κι έξω από τις μεγαλουπόλεις του 21ου αιώνα.
Εργαστήρια art therapy
Στα πλαίσια της έκθεσης οι εικαστικές ψυχοθεραπεύτριες Κατερίνα Ραμαντάνη και Αναστασία Βούτσα σας προσκαλουν στις ομάδες art therapy που θα συντονίσουν στον χώρο του taf : the art foundation κατά την διάρκεια την έκθεσης φωτογραφίας του Ανδρέα Καμουτσή “Μία θέση Aνάμεσά τους”.
Μέσα από τα εργαστήρια εικαστικής ψυχοθεραπείας, βασισμένα στην θεωρία και στις τεχνικές της Therapeutic Photography και των έργων της συλλογής του φωτογράφου Ανδρέα Καμουτσή, θα διαδραματιστεί μια αλληλεπίδραση μεταξύ της εικόνας που εκτίθεται και της δημιουργικής διαδικασίας που θα παραχθεί, εκφράζοντας το ιδιαίτερο εσωτερικό κάδρο του ατόμου.
Η οπτική σκέψη είναι η ικανότητα και η τάση μας να οργανώνουμε μέσω εικόνων τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις αντιλήψεις μας για τον κόσμο γύρω μας. Ορίζουμε και χαρακτηρίζουμε συχνά τον κόσμο με οπτικές περιγραφές, σκεφτόμαστε με εικόνες χρησιμοποιώντας τες συχνά ως αναπαραστάσεις σκέψεων και συναισθημάτων.
Με την ίδια λογική κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με μία φωτογραφία δημιουργείται μια σύνδεση είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα. Τοποθετούμε το Εγώ μας με αναφορά σε αυτό που αντικρίζουμε αναλύοντας το περιεχόμενο με πυξίδα τις δικές μας εμπειρίες και αναμνήσεις. Επομένως, έτσι αλληλεπιδρούμε με τις εικόνες και συνδεόμαστε σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά δημιουργώντας ένα εικονοποιημένο διάλογο.
H σημασιολογία πίσω από μία φωτογραφία δεν είναι ούτε σταθερή ούτε απόλυτη, αλλάζει μορφή ανάλογα με τις εμπειρίες και την οπτική του θεατή.
Πως αντιλαμβάνομαι το βλέμμα και την θέση μου απέναντι σε ένα φωτογραφικό έργo;
Ποια είναι η προσωπική μου ιστορία σύνδεσης με τη διαδικασία της δημιουργίας της εικόνας;
Γιατί φωτογραφίζει κάποιος;
Γιατί φωτογραφίζω εγώ;
Πως ανταποκρίνεται ένα φωτογραφικό έργο σε μένα;
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στα δωρεάν εργαστήρια art therapy που θα πραγματοποιηθούν σε συγκεκριμένες ώρες κατά την διάρκεια της έκθεσης τόσο στα εγκαίνια την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023 στις 19:00 είτε ακολουθώντας το παρακάτω σύνδεσμο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
https://forms.gle/JRfV34D8sT3kvc3C7
Block
Πληροφορίες εκδήλωσης
15.02.2023 - 19.02.2023
19.00 - 22.00
TAF (The Art Foundation)
Νορμανού 5, Αθήνα
Εισιτήρια
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες / Κρατήσεις
Shadow

Date

Φεβ 16 2023
Expired!

Time

19:00