Five feet apart: μια δραματική ταινία για έναν άτυχο έρωτα

Five feet apart: μια δραματική ταινία για έναν άτυχο έρωτα

 Five feet apart_Εικόνα 1

Η δραματική ταινία με τίτλο ”Five feet apart” κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 15 Μαρτίου του 2019 στην Αμερική. Στην ταινία αυτή πρωταγωνιστούν ο Cole Sprouse που είναι ιδιαίτερα γνωστός για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην εφηβική σειρά ”Riverdale” και η Haley Lu Richardson. O Cole υποδύεται τον Will και η Haley την Στέλλα όπου και οι δύο χαρακτήρες είναι έφηβοι που πάσχουν από κυστική ίνωση.

Η κυστική ίνωση είναι μια ασθένεια που επηρεάζει την φυσιολογική λειτουργία των πνευμόνων και για αυτό τον λόγο, τόσο ο Will όσο και η Στέλλα, δεν μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική εφηβική ζωή. Στο πλευρό τους όμως είναι τόσο η οικογένεια τους όσο και οι πολύτιμοι φίλοι τους. Όταν η κατάσταση της υγείας τους χειροτερεύει, μεταφέρονται σε μια ειδική κλινική που εξειδικεύεται στη θεραπεία της κυστικής ίνωσης. Οι περισσότεροι ασθενείς αναμένουν είτε νέους πνεύμονες μέσω μεταμόσχευσης, είτε θρέφουν ελπίδες για την επιτυχία διάφορων δοκιμαστικών φαρμακευτικών αγωγών.

Το κλίμα που επικρατεί στην συγκεκριμένη εξειδικευμένη κλινική προσφέρεται για οποιοδήποτε ασθενή έφηβο μιας και οι νοσοκόμες είναι ιδιαίτερα ζεστές και φιλικές μαζί τους. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα αυστηρές αν πρόκειται για θέματα υγείας. Οι ασθενείς με κυστική ίνωση πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 1,8 μέτρα.

Five feet apart_Εικόνα 2

Θα έλεγε κανείς πως η Στέλλα με τον Will έχουν δύο εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες. Η Στέλλα είναι αρκετά οργανωτική ενώ θέλει να γεμίζει την μέρα της με διάφορες δραστηριότητες. Αντίθετα ο Will φαίνεται να έχει χάσει την πίστη του στην ζωή. Η ασθένεια του τον πληγώνει σε τέτοιο βαθμό που γίνεται παράφορα κυνικός.

Η συγκεκριμένη δραματική ταινία αντικατοπτρίζει τον έρωτα που γεννιέται μεταξύ των δύο αυτών εφήβων. Ενώ γνωρίζουν πως υπάρχουν πολύ σημαντικοί λόγοι για να μην είναι μαζί, εκείνοι επιλέγουν να δώσουν μια ευκαιρία στο ερωτικό τους ειδύλλιο. Θα έλεγε κανείς πως το κάνουν από αντιδραστικότητα μιας και η κυστική ίνωση τους έχει στερήσει τόσα πολλά. Μάλιστα η Στέλλα για τα ραντεβού τους κατασκευάζει ένα ξύλινο κοντάρι μήκους 1,5 μέτρων. Επιθυμεί να ”κλέψει” από την κυστική ίνωση 30 εκατοστά αφού και η κυστική ίνωση της έχει κλέψει τόσα πολλά. Στο μήκος του κονταριού αυτού, βασίζεται και ο τίτλος της ταινίας.

Αν και οι δύο νέοι χαίρονται τον αντισυμβατικό έρωτα τους, ο θάνατος ενός αγαπημένου τους φίλου από κυστική ίνωση θα τους ταρακουνήσει. Θα θελήσουν για πρώτη φορά στην ζωή τους να σπάσουν τους κανόνες και να φύγουν μακριά από όλους και από όλα. Η περιπέτεια τους αυτή ευτυχώς δεν θα τους στοιχίσει σε θέματα υγείας.

Μόλις επιστρέψουν στην κλινική η Στέλλα θα υποβληθεί σε μια επιτυχή μεταμόσχευση πνευμόνων και ο Will θα σταθεροποιήσει την κατάσταση υγείας του. Ωστόσο ο Will θα λάβει ίσως τη δυσκολότερη απόφαση της ζωής του. Με πόνο ψυχής θα ”αφήσει” την Στέλλα αφού την αποχαιρετήσει με τον πιο συγκινητικό τρόπο. Θα τις δώσει τις ζωγραφιές του, οι οποίες δείχνουν το πως θα τη θυμάται και θα της εξομολογηθεί πως την αφήνει επειδή την αγαπάει.

Five feet apart_Εικόνα 3

Η δραματική αυτή ταινία τελειώνει με μια συμβουλή της Στέλλα προς όλους εκείνους τους ανθρώπους που δεν πάσχουν από κυστική ίνωση. Ανθρώπινο άγγιγμα. Η πρώτη μορφή επικοινωνίας μας. Ασφάλεια, προστασία, παρηγοριά, όλα με το απαλό άγγιγμα ενός δαχτύλου. Ή με το άγγιγμα των χειλιών σε ένα μαλακό μάγουλο. Μας ενώνει όταν είμαστε χαρούμενοι. Μας ενθουσιάζει σε στιγμές πάθους. Και αγάπης. Χρειαζόμαστε το άγγιγμα αυτού που αγαπάμε όσο τον αέρα για να αναπνεύσουμε. Οπότε αν μπορείτε, αγγίξτε τον! Αγγίξτε την! Μη σπαταλάτε ούτε δευτερόλεπτο.

Η δραματική ταινία ” Five feet apart” μας διδάσκει την σημασία του ανθρώπινου αγγίγματος. Μας υπενθυμίζει πως είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που μπορούμε να το βιώσουμε με τον/την αγαπημένο/η μας. Μας δίνει ελπίδα και μας δείχνει πως οι ισχυρότερες μορφές αγάπης μπορεί να επιβιώνουν και χωρίς ένα τουλάχιστον άγγιγμα….

 

Γράφει η συντάκτρια Αναστασία Κρανά

 

Πηγές:

Five feet apart_Εικόνα 1: https://www.redbrick.me/review-five-feet-apart/

Five feet apart_Εικόνα 2: latimes.com

Five feet apart_Εικόνα 3: netflix.com


Close Menu