You are currently viewing ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΡΙΛΕΡ….

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΡΙΛΕΡ….

Γράφει ο συντάκτης Σταυρόπουλος Παναγιώτης

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ..
‘’Ο Μίλαν Μπέργκ περιμένει υπομονετικά στο φανάρι. Ένα αυτοκίνητο σταματάει δίπλα του. Στο πίσω κάθισμα ένα τρομοκρατημένο κορίτσι κρατάει κολλημένο στο τζάμι ένα σημείωμα..
‘’ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ’’
Μια κραυγή για βοήθεια;
Ο Μίλαν δεν έχει ιδέα. Είναι αναλφάβητος. Όμως το ένστικτο του φωνάζει ότι το κορίτσι βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο………’’

Ολοκαίνουργιο θρίλερ, από τον Σεμπάστιαν Φίτζεκ και τις εκδόσεις Διόπτρα. Ο Σεμπάστιαν Φίτζεκ γεννήθηκε το 1971 και είναι ο πιο επιτυχημένος συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ στην Γερμανία. Έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα μεταξύ των οποίων ‘’Η Θεραπεία’’, ‘’Το Πείραμα’’κ.α. Προσωπικά θεωρώ τον ‘’Αναλφάβητο’’ ένα από τα best sellers για το 2021.

Στο γνωστό ύφος και τρόπο γραφής του Φίτζεκ, που σε καθηλώνει σε κάθε κεφάλαιο, με έντονη ατμόσφαιρα και συνεχείς ανατροπές. Όπως σε κάθε βιβλίο του, έτσι και στον ‘’Αναλφάβητο’’ από την αρχή φροντίζει, ο αναγνώστης να μπει ‘’εύκολα’’ στην υπόθεση που ξετυλίγεται. Όσο προχωρά η ιστορία, σαν αναγνώστης, νιώθεις την ένταση και αισθάνεσαι την ιστορία σαν να την παρακολουθείς από απόσταση!

Όλον αυτόν τον καιρό που βιώνουμε τους περιορισμούς και τα μέτρα, απόρροια της πανδημίας που μας έχει δυσκολέψει την καθημερινότητα, ανάμεσα στους πολλούς τρόπους εναλλακτικής απασχόλησης, μεταξύ άλλων είναι και το βιβλίο.

Δεν ήμουν ποτέ ιδιαίτερα μεγάλος φαν του βιβλίου, όμως εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί μία από τις πλέον αγαπημένες μου ασχολίες. Και ειδικά τώρα με τις συνεχόμενες καραντίνες και τον άφθονο χρόνο μέσα στο σπίτι, πάντα ξεκλέβω λίγο χρόνο για να ‘’ταξιδέψω’’ με ένα βιβλίο σε μια ακόμα
περιπέτεια.

Υπάρχουν αμέτρητοι τίτλοι και κατηγορίες βιβλίων ,για κάθε γούστο και για κάθε ηλικία. Βιογραφίες, λογοτεχνικά, μυθιστορήματα και ακόμα περισσότερα. Δείχνω μια ιδιαίτερη προτίμηση στα ψυχολογικά θρίλερ καθώς και στα αστυνομικά, γιατί διαβάζοντας τα, κατά κάποιο τρόπο γίνομαι μέρος της ιστορίας, και προσπαθώ και εγώ να βρω τη λύση της κάθε υπόθεσης.

Ο Φίτζεκ, έχει ένα μοναδικό τρόπο να σε κρατάει σε κάθε βιβλίο του. Είναι από τις φορές που ενώ διαβάζεις ένα βιβλίο του, αλλά μετά από ώρα αρχίζει ο παράγοντας κούραση να κάνει αισθητή την παρουσία του, αναγκάζεσαι, ας πούμε, να το αφήσεις και να το συνεχίσεις την επόμενη μέρα. Εκεί
ακριβώς αρχίζει αυτό που αποκαλώ ‘’στερητικό σύνδρομο ανάγνωσης’’. Το οποίο σύνδρομο είναι αυτό που σε κάνει να σκέφτεσαι την συνέχεια της ιστορίας, ενώ είσαι στη δουλειά σου ή ασχολείσαι με κάτι άλλο, περιμένοντας την στιγμή που θα συνεχίσεις να διαβάζεις.

Σε αυτό το κομμάτι ο Σεμπάστιαν Φίτζεκ εχει τα σκήπτρα. Πλέον έχοντας διαβάσει όλα του τα βιβλία και αναμένοντας όπως πάντα το επόμενο, μπορώ να πω με σιγουριά, ότι σε κάθε του βιβλίο, παθαίνω το ‘’στερητικό σύνδρομο ανάγνωσης’’!

‘’Κάποιες φορές η αλήθεια
Είναι υπερβολικά φρικτή για να την αντέξεις.

Κάποιες φορές η άγνοια
Είναι το μεγαλύτερο δώρο του κόσμου…’’

Τι είναι αυτό που ωθεί τον Μίλαν να ακολουθήσει το αυτοκίνητο; Περιέργεια; Ένστικτο; Ξετυλίγοντας το κουβάρι θα βρεθεί σε μια εφιαλτική παραπλάνηση που θα τον οδηγήσει στην παραπάνω συνειδητοποίηση…..
Θα μπορέσει να διαχειριστεί όλα αυτά που θα αντιμετωπίσει;
Η συνέχεια…. στον ‘’Αναλφάβητο’’ …….