You are currently viewing Γιώργος Μούτσιος: Ο γοητευτικός “κακός” του ελληνικού κινηματογράφου

Γιώργος Μούτσιος: Ο γοητευτικός “κακός” του ελληνικού κινηματογράφου

Της Γεωργίας Λευκοφρύδη

Όλοι θυμόμαστε τον Γιώργο Μούτσιο, σαν έναν ηθοποιό κυρίως για τους ρόλους που συνήθως τον επέλεγαν, ρόλοι στους οποίους έβγαζε την πιο σκοτεινή του πλευρά, ερμηνεύοντας τον ρόλο του κακού αλλά με μια γοητεία και ένα μπρίο. Αλλά ας μάθουμε λίγα περισσότερα για αυτόν και πως ξεκίνησε την πορεία του στον κόσμο της υποκριτικής.

Ο Γιώργος Μούτσιος γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 31 Ιανουαρίου του 1931. Από την αρχή φαινόταν ότι είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για τις τέχνες, ενώ μετέπειτα κατάφερε να επηρεάσει και τις δυο αδερφές του Σοφία και Μαρία Μούτσιου. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη μουσική και το τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο (με την Άννα Σαραντίδου) και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου.

Μόλις ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ο Γιώργος Μούτσιος συνέχισε ανώτερες σπουδές φωνητικής στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης (με την Ελίζαμπεθ Ραντό) και ακολούθως θέατρο και σκηνοθεσία στο Reinhardt Seminar.

Γιώργος Μούτσιος – Εικόνα 1

Η καλλιτεχνική του πορεία στο θέατρο

Το 1951 ο Γιώργος Μούτσιος επέστρεψε στην Ελλάδα και αμέσως εντάχτηκε στο δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου. Συμμετείχε, κυρίως, ως τραγουδιστής στον χορό πολλών παραστάσεων αρχαίας τραγωδίας ή κωμωδίας. Το 1954 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Λυρική Σκηνή, με την οπερέτα “H Πριγκίπισσα του Ιπποδρόμου’ και στο θέατρο πρόζας το 1963 με τον θίασο Νέα Σκηνή στο έργο της Αγκάθα Κρίστι “Δέκα Μικροί Νέγροι”.

Από τότε συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους αθηναϊκούς θιάσους (Έλλης Λαμπέτη, Αλίκης Βουγιουκλάκη, Τζένης Ρουσέα, Σμαρούλας Γιούλη κ.ά.), ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα τα είδη του θεάτρου, ( σ.σ. διακρίθηκε σε ρόλους κακού), ενώ το 1977 συγκρότησε θίασο με τη γυναίκα του, επίσης ηθοποιό, Δέσποινα Νικολαΐδου. Συμμετείχε με το Εθνικό Θέατρο στο Φεστιβάλ των Εθνών στο Παρίσι και στο Φεστιβάλ Σαίξπηρ του Λονδίνου με το Θέατρο Τέχνης στην ιστορική παράσταση των Ορνίθων του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν και μουσική Μάνου Χατζιδάκι.

Γιώργος Μούτσιος, Σκηνή από ταινία – Εικόνα 2

Το ξεκίνημα του στην τηλεόραση ως “κακός”

Η πρώτη εμφάνισή στη μεγάλη οθόνη έγινε το 1951, στην ταινία του Φρίξου Ηλιάδη “Ριρίκα”. Εμφανίστηκε σε περισσότερες από 50 ταινίες (δράματα, κωμωδίες και περιπέτειες) και διακρίθηκε σε ρόλους ‘κακού” τη δεκαετία του 1960. Το 1962 συμμετείχε στην αμερικανική παραγωγή “Ο Λέων της Σπάρτης” (The 300 Spartans), που γυρίστηκε στην Ελλάδα από τον Ρούντολφ Ματέ, ερμηνεύοντας το ρόλο του Δημόφιλου του Θεσπιέως. Η τελευταία παρουσία του στη μεγάλη οθόνη ήταν το 2002, στην ταινία του Δημήτρη Κολάτου “Αλέξανδρος και Αϊσέ”. Έπαιξε σε πολλές σειρές της ελληνικής τηλεόρασης, με τελευταία εμφάνιση στα “Παιδιά της Νιόβης” του Κώστα Κουτσομύτη, που προβλήθηκε το 2004 από τη ΝΕΤ.

Η χαρακτηριστική μπάσα φωνή του και η αγάπη για το τραγούδι

Λόγω της χαρακτηριστικής μπάσας φωνής του κατάφερε να ενταχθεί στον χώρο του τραγουδιού και να ερμηνεύσει αρκετά τραγούδια αλλά και να διακριθεί, αποτελώντας έναν από τους ιδανικούς ερμηνευτές των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι (“Αερικό”, “Η Μπαλάντα του Στρατιώτη”, “Ω καλή μου Ξανθειά”, “Ο κύκλος του C.N.S.” κ.ά.). Μοναδική είναι η ερμηνεία του στο τραγούδι των Χατζιδάκι/Σταύρου “Ένας Μύθος”, που το τραγούδησε ντουέτο με τη Μαρία Δουράκη. Στις 29 Μαΐου 1967 τραγούδησε το ορατόριο για την ειρήνη “El Pessebre” του διάσημου Ισπανού τσελίστα Πάμπλο Καζάλς στη Γενεύη.

Γιώργος Μούτσιος – Εικόνα 3

Η τιμητική του διάκριση στον κόσμο της τέχνης

Την 1η Φεβρουάριου 2010, τιμήθηκε για την προσφορά του στην τέχνη, σε εκδήλωση που έγινε στο πνευματικό κέντρο Παπάγου, κάνοντας έναν ευχαριστήριο λόγο, που έλεγε τα εξής: «Ο δρόμος της ζωής δεν είναι μόνο καλός, είναι και κακοτράχαλος. Είχα μια περιπέτεια με την υγεία μου, συνεχίζω το ταξίδι μου, δεν έχω φτάσει ακόμη στην Ιθάκη.
Τα “όχι” που είπα ήταν περισσότερα από τα “ναι”, αλλά πιστεύω ότι διατήρησα την αξιοπρέπειά μου. Σε δύο ανθρώπους θέλω να σταθώ: στη δασκάλα μου στη Βιέννη, η οποία μου έμαθε πώς θα ήθελα να τραγουδήσω, και στον Μάνο Χατζιδάκι, που μου έμαθε πώς έπρεπε να τραγουδήσω».

Τα μοναχικά χρόνια και ο θάνατος του

Ο Γιώργος Μούτσιος, ταλαιπωρείτο από ένα χρόνιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που εκτός των έντονων κινητικών προβλημάτων, τον υποχρέωνε να βρίσκεται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Ο 80χρονος ηθοποιός, απομονωμένος στο σπίτι του στην Αγία Παρασκευή, πάλευε με όση δύναμη έκρυβε μέσα στην ψυχή του και έδινε την προσωπική του μάχη. Ο Γιώργος Μούτσιος άφησε την τελευταία του πνοή στις 17 Ιουλίου 2012.


Πηγές:
Enimerotiko.gr, https://www.enimerotiko.gr/
Ελληνικός Κινηματογράφος, https://ellinikoskinimatografos.gr/
Εικόνα 1, https://ellinikoskinimatografos.gr/moutsios-giorgos/
Εικόνα 2, httpsel.wikipedia.orgwindex.phpcurid=317905
Εικόνα 3, https://www.enimerotiko.gr/politismos/giorgos-moytsios-oi-roloi-toy-kakoy-i-anakopi-to-trochaio-ta-20-farmaka-tin-imera-kai-i-egkataleipsi/