Γυναικείες θεότητες του Δωδεκαθέου

Online κύκλος σεμιναρίων με την Ασπασία-Λήδα Καλαμάρη

Σεμιναρια

6 σεμινάρια

ημερομηνιεσ

Κυριακή, 21 Μαρτίου

Κυριακή, 28 Μαρτίου

Κυριακή, 4 Απριλίου

Κυριακή, 11 Απριλίου

Κυριακή, 18 Απριλίου

Κυριακή, 25 Απριλίου

Ώρες

17.00 – 18.30

online

Διεξαγωγή online μέσω Webex

Λίγα λόγια για το σεμινάριο...

Παρόλο που στην αρχαία Ελλάδα, η θέση της γυναίκας στην κλασική περίοδο, ήταν αρκετά περιορισμένη στον οίκο, το ελληνικό πάνθεο έχει να μας παρουσιάσει σε απόλυτη ισοροπία το θηλυκό με το αρσενικό στοιχείο, με τις 6 θεότητες: Εστία, Ήρα Αθηνά, Άρτεμη, Αφροδίτη, Δήμητρα

Όλοι έχουμε ακούσει για αυτές τις θεότητες. Τις γνωρίζουμε όμως; Η μυθολογία μας προσφέρει ιδιαίτερες εκφάνσεις των ιδιοτήτων τους, οι οποίες τελικά ανταποκρίνονται στην ανθρώπινη φύση, προκειμένου για την περαιτέρω βελτίωση μας.

Η μυθολογία, η αρχαία ελληνική γραμματεία και τα επιστημονικά αρχαιολογικά στοιχεία, αποτελούν τον καλύτερο συγκερασμό στοιχείων, ώστε να προσπαθήσουμε να συνθέσουμε μια πρώτη εικόνα για τις θεότητες.

Μέσα από τον αποσυμβολισμό τους, θα ανακαλύψουμε πτυχές του ίδιου μας του χαρακτήρα, με γνώμονα τη μυθολογική προσέγγιση που παρέχει τόσες πληροφορίες.

Μυθολογία: δεν αποτελεί απλά ένα ωραιοποιημένο παραμύθι (παρά και μύθος, κοντά στο μύθο), αλλά είναι ο λόγος του μύθου, ο λόγος της πραγματικότητας. Μιας πραγματικότητας που όμως χρειάζεται την αποκωδικοποίηση, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς, και ειδικά οι ποιητές Ησίοδος και Όμηρος, μιλούσαν με κωδικούς, που εμείς σήμερα καλούμαστε να λύσουμε.

Όποιος επομένως ενδιαφέρεται γι’ αυτό το ταξίδι της γνώσης, μέσα από το παρελθόν που ζει ακόμα ανάμεσά μας, μπορεί να ξεκινήσει αυτό το σεμινάριο, σα μια αρχή και μόνο της προσωπικής του αναζήτησης. Ένα ταξίδι που αξίζει τον κόπο να δει κανείς που μπορεί να τον ή την οδηγήσει.

Το σεμινάριο ολοκληρώνεται σε 6 ενότητες, διάρκειας 90 λεπτών, σε καθεμία από τις οποίες μελετάται και αναλύεται μία γυναικεία θεότητα.

Η εισηγήτρια

Ασπασία-Λήδα Καλαμάρη

Η Ασπασία-Λήδα Καλαμάρη είναι υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφικά προγράμματα και αρχαιολογικές μελέτες και στη διοργάνωση συνεδρίων αρχαιολογικού περιεχομένου. Από το 2015 εργάζεται ως ξεναγός. 

Κύκλος Online Σεμιναρίων

Σεμινάριο 1

Εστία

Ημερομηνία: 21 Μαρτίου
Ώρα: 17.00 – 18.30

Σεμινάριο 2

Ήρα

Ημερομηνία: 28 Μαρτίου
Ώρα: 17.00 – 18.30

Σεμινάριο 3

Αθηνά

Ημερομηνία: 4 Απριλίου
Ώρα: 17.00 – 18.30

Σεμινάριο 4

Άρτεμις

Ημερομηνία: 11 Απριλίου
Ώρα: 17.00 – 18.30

Σεμινάριο 5

Δήμητρα

Ημερομηνία: 18 Απριλίου
Ώρα: 17.00 – 18.30

Σεμινάριο 6

Αφροδίτη

Ημερομηνία: 25 Απριλίου
Ώρα: 17.00 – 18.30

Χορηγοί Επικοινωνίας