Ψηφιακή Πλατφόρμα Πολιτισμού culture365.gr
Η ΚΟΛΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΕΜΠΛΙΝΚΑ

Η ΚΟΛΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΕΜΠΛΙΝΚΑ

του ΒΑΣΙΛΙ ΓΚΡΟΣΣΜΑΝ

Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ και τα ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ IANOS
σας προσκαλούν στη διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου

Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021, στις 18.00

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
Καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών
& Ανατολικών Σπουδών του Παν/μίου Μακεδονίας,
συγγραφέας της εισαγωγής και μεταφράστρια του βιβλίου

Οντέτ Βαρών Βασάρ, ιστορικός

 και Σάββας Μιχαήλ, συγγραφέας

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος .

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το κείμενο Η κόλαση της Τρεμπλίνκα του Βασίλι Γκρόσσμαν είναι η πρώτη μαρτυρία στον κόσμο για στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο συγγραφέας είναι πολεμικός ανταποκριτής του σοβιετικού στρατού που φτάνει στην Τρεμπλίνκα το καλοκαίρι του 1944. Ο Γκρόσσμαν προσπαθεί να περιγράψει στην Κόλαση της Τρεμπλίνκα το αδύνατο να ειπωθεί. Αγγίζει τα όρια της γραφής.
Εξετάζοντας τα αφηγηματικά χαρακτηριστικά της Κόλασης της Τρεμπλίνκα που καλούνται να υπογραμμίσουν το πρωτόγνωρο και ανίερο της εξόντωσης χιλιάδων ανθρώπων, παρατηρεί κανείς ότι οι πληροφορίες ξεδιπλώνονται σιγά σιγά, διαδοχικά, παράλληλα με την πορεία θανάτου των πρωταγωνιστών αυτής της τρομακτικής αφήγησης. Ξεκινώντας από το ήρεμο, ειδυλλιακό τοπίο του πευκόφυτου, «πληκτικού », καθώς λέει ο αφηγητής, τοπίου της πολωνικής επαρχίας, η πληροφόρηση του αναγνώστη ακολουθεί σαν σε κάποιου είδους θρίλλερ τη σταδιακή αποκάλυψη και συνειδητοποίηση της πραγματικότητας σε μια μαρτυρική διαδρομή προς το θάνατο και συγχρόνως προς την αλήθεια.
Στην Κόλαση της Τρεμπλίνκα ο Γκρόσσμαν παρατηρεί με ενάργεια και φρικιάζει με τη μεθοδικότητα και την οργάνωση της μαζικής δολοφονίας, την οποία παρομοιάζει επανειλημμένως με βιομηχανία : Πρόκειται, τονίζει, για το στρατόπεδο ως εργοστάσιο παραγωγής θανάτου, για «σφαγείο-ιμάντα παραγωγής ».
Με τον τίτλο ήδη του κειμένου του, ο Γκρόσσμαν αναφέρεται στην Τρεμπλίνκα ως «κόλαση» μιλώντας για «κύκλους» σε μια σαφή σύνδεση με την Κόλαση του Δάντη : «Ας περιηγηθούμε λοιπόν στους κύκλους της κόλασης της Τρεμπλίνκα». Λίγο αργότερα αυτή ακριβώς τη μετωνυμία θα χρησιμοποιήσει και ο Πρίμο Λέβι.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά 
και θα μεταδίδεται ζωντανά από το κανάλι YouTube του ΙΑΝΟΥ
και τη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ και της ΑΓΡΑΣ.

Βρείτε τον ΙΑΝΟ στα social media :

Facebook: @ianos.gr
Instagram: @ianos_gr
Twitter: @ianos_gr

Βρείτε την ΑΓΡΑ στα social media :

Facebook: @Agra.Publications
Instagram: @agrapubs
Twitter: @AgraPubli

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu