Η επιρροή της τηλεόρασης στη σημερινή εποχή

Η επιρροή της τηλεόρασης στη σημερινή εποχή

Συντάκτης: Θοδωρής Καλλής

Από τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μυστηριώδεις περιπτώσεις πνευμονίας στην Γουχάν της Κίνας και έπειτα, ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε μια δυσμενή κατάσταση. Η οικονομία πλήττεται, εταιρίες κλείνουν μία μετά την άλλη ούσες ανήμπορες και αβοήθητες να αντεπεξέλθουν σε αυτόν τον διαρκή “οικονομικό πόλεμο”, και η ψυχολογία των ανθρώπων βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού πλέον θεωρείται “πολυτέλεια” ένας πρωινός καφές ή μια βόλτα, με έναν φίλο ή μια φίλη. Σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση η τηλεόραση είναι εδώ σαν ένας αρωγός διασκέδασης και ενημέρωσης να κάνει όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη την ημέρα μας.

Η τηλεόραση έχει ανακαλυφθεί εδώ και πολλές δεκαετίες και από τότε έχει σκοπό να ψυχαγωγήσει, να επιμορφώσει αλλά και να πληροφορήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και καταγωγής. Τα παιδιά από μικρές ηλικίες συναναστρέφονται με τον κόσμο της τηλεόρασης μέσα από παιδικά προγράμματα (είτε εκπαιδευτικά είτε ψυχαγωγικά) που τους μαθαίνουν σημαντικά πράγματα όπως: αριθμητική, αλφάβητο, τη σημασία του να ζητάνε συγγνώμη όταν κάνουν λάθος και να σέβονται τους μεγαλύτερους τους. Επίσης, παρέχει πολλά κινούμενα σχέδια στους μικρούς μας φίλους για να περνάνε την ώρα τους ευχάριστα και διασκεδαστικά όταν οι γονείς τους εργάζονται. Όσον αναφορά στους εφήβους η τηλεόραση είναι εκεί και τους προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ταινιών, σειρών και εκπομπών να διαλέξουν για τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο που ίσως να έχουν λόγο των υποχρεώσεων τους. Επιπροσθέτως, η τηλεόραση βρίσκεται εδώ και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας είτε με εκπομπές για τον πολιτισμό, την ιστορία και τις συνήθειες των ανθρώπων ενός τόπου, είτε με ειδήσεις για να τους κρατάνε εφήμερους και ενημερωμένους πάνω σε παγκόσμια θέματα, είτε με τηλεοπτικές καθημερινές σειρές και ταινίες που είναι πιθανό να κρατάνε συντροφιά σε πολλούς ανθρώπους που ζούνε μοναχικά και η τηλεόραση είναι η μόνη τους παρηγοριά.

Βέβαια εκτός από τα θετικά χαρακτηριστικά που έχει η τηλεόραση θα ήταν πρέπον να αναφέρουμε και κάποια από τα αρνητικά. Αρχικά, η τηλεόραση μας απομονώνει γιατί καθώς θα μπορούσαμε να βγούμε έξω για μια βόλτα με τους φίλους μας ή με την οικογένεια μας και να απολαύσουμε την ζωή, προτιμάμε να περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο μπροστά σε μια τηλεόραση, χωρίς να κάνουμε απολύτως τίποτα, και αυτό σύμφωνα με πολλές έρευνες εκτός από την απομόνωση μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία, αφού κατά την διάρκεια της παρακολούθησης καταναλώνουμε πολλά σνακ και δεν κινούμαστε. Δευτερευόντως, είναι πολύ πιθανό τα μικρά παιδιά εάν δούνε κάποια ταινία που να έχει βία να μην μπορούν να αντιληφθούν τη διαφορά ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα και να προβούν σε αυτή την πράξη, η οποία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε εκείνα όσο και στα εκάστοτε θύματα. Επίσης, άλλο ένα σημαντικό αρνητικό χαρακτηριστικό είναι ότι εάν κάποιο μικρό παιδί βλέπει πολλές ώρες καθημερινά τηλεόραση είναι πιθανό εκείνη να απορροφήσει πολύτιμο χρόνο που θα μπορούσε το παιδί να περάσει με την οικογένεια του, είτε διαβάζοντας ένα βιβλίο, είτε παίζοντας με τους γονείς του και αυτό φυσικά είναι κάτι που θα πρέπει να αποφύγει μια οικογένεια, ειδικά στην εποχή του κορονοϊού πού είμαστε αναγκασμένοι να περνάμε τον περισσότερο χρόνο ημερησίως μέσα στο σπίτι. Επιπροσθέτως, οι διαφημίσεις επηρεάζουν σημαντικά τους ανθρώπους και ειδικότερα τα παιδιά τα οποία καθημερινά εκτίθενται σε εκατοντάδες διαφημίσεις όπου πολλές φορές τις διαφημίζουν οι αγαπημένοι τους χαρακτήρες, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέλουν να αγοράσουν τα προϊόντα αυτά και για αυτό τον λόγο θα ήταν καλό να εξηγήσετε στο παιδί σας για ποιο λόγο υπάρχουν οι διαφημίσεις και ποιος είναι ο σκοπός τους.

Εν κατακλείδι, η τηλεόραση είναι ένα απαραίτητο μέσο ψυχαγωγίας, πληροφόρησης και επιμόρφωσης, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και προσοχή καθώς εγκυμονεί κινδύνους.

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu