You are currently viewing “Η μηχανή του Τούρινγκ” στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου

“Η μηχανή του Τούρινγκ” στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου

Της Αγαθής Δημητρούλη

Το έργο αυτό του Benoit Soles, που έκανε μεγάλη θραύση στη Γαλλία έρχεται την θεατρική περίοδο 2021-2022, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, με τον Ορφέα Αυγουστίδη στον ομώνυμο ρόλο.

Ποιος είναι όμως ο Άλαν Τούρινγκ αλήθεια; Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, ήταν ένας άνθρωπος που άλλαξε δραματικά την πορεία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και που με τα επιστημονικά του επιτεύγματα και τον προφητικό τρόπο σκέψης του καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη ζωή μας. Συγκεκριμένα, ήταν μαθηματικός, κρυπτογράφος και θεωρητικός βιολόγος που έσπασε τον κωδικό των Ναζί, συμβάλλοντας στον τερματισμό του πολέμου το 1945. Οι επιστημονικές συνεισφορές του δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ δημόσια επειδή η εργασία του ήταν απόρρητη. Η συνεισφορά του στην επιστήμη έμεινε κρυφή λόγω της ομοφυλοφιλίας του, της καταδίκης για προσβολή της δημόσιας αιδούς και της αυτοκτονίας του, μέχρι το 2013 που η βασίλισσα Ελισάβετ αναγνώρισε επίσημα τις υπηρεσίες του. Το Βραβείο Τούρινγκ, που θεωρείται η ανώτερη επιστημονική διάκριση στην πληροφορική από το 1996 και μετά ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του.

Το θεατρικό έργο αυτό μετατράπηκε από πολυπρόσωπο σε έναν βιογραφικό, καθηλωτικό μονόλογο από τον εξαιρετικό Ορφέα Αυγουστίδη, που γεμίζει όλη τη σκηνή με την βαθιά και συγκινητική ερμηνεία του. Προσπαθεί και καταφέρνει με φυσικό τρόπο να μεταδώσει στον θεατή τις σκέψεις, τις προσδοκίες, τις αγωνίες και τα συναισθήματα του Τούρινγκ, δίνοντας ζωή σε στιγμιότυπα της ζωής του επιστήμονα. Στην εποχή του Β’ Παγκόσμιου καταδικαζόταν η διαφορετικότητα, πόσο μάλλον η ομοφυλοφιλία, έτσι η ιδιοφυής αυτή προσωπικότητα έπρεπε να κρύβεται συνεχώς για να μην ανακαλυφθεί αυτό το “ελλάττωμά’’της. Ο Αυγουστίδης αναδεικνύει με τον ρόλο του το σύνθετο μυαλό του μαθηματικού, το οποίο είναι συχνά ταραγμένο, με έκδηλη τη συναισθηματική του πλευρά. Καταφέρνει να αποκρυπτογραφήσει τη ζωή ενός ανθρώπου που ήταν ένας γρίφος, ένα κουβάρι αντιθέσεων που ένιωθε πιο άνετα με τους αριθμούς παρά με τους ανθρώπους. Ο Τούρινγκ είναι μόνος του πια και αυτά που βλέπει ο θεατής συμβαίνουν στο αντισυμβατικό μυαλό του, είναι τα ετερόκλητα κομμάτια ενός παζλ που είναι δύσκολο, έως και απίθανο, να συναρμολογηθεί. Στο πρόσωπό του αποκρυσταλλώνεται μια κοινωνία που καταπιέζει εκείνον αλλά και την ίδια της την ύπαρξη.

Μέσω του Αυγουστίδη ο άθεος, ομοφυλόφιλος μαραθωνοδρόμος Άλαν Τούρινγκ κάνει μια τελευταία προσπάθεια να επικοινωνήσει με τον κόσμο που δεν δέχτηκε ποτέ την διαφορετικότητά του και να αποδείξει ότι ο ανθρώπινος νους και η ψυχή δεν έχουν κανένα όριο και καμία αναστολή.

“Έχεις κρατήσει ποτέ μυστικό; Ένα πραγματικά μεγάλο μυστικό;
Έχεις ακούσει ποτέ να μιλούν για το «Αίνιγμα»;
Ήρθε η ώρα λοιπόν να με ακούσεις πολύ προσεκτικά!”….


Η ταυτότητα της παράστασης:
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Μετάφραση αρχικού κειμένου: Αντώνης Γαλέος
Σκηνικά – Κοστούμια: Όλγα Μπρούμα
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική: Μαρίζα Ρίζου
Μεταφραστική Επιμέλεια: Ο. Παπασπηλιόπουλος, Ο. Αυγουστίδης, Θ. Γρίβα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Trailers: Άκης Πολύζος

Διάρκεια 90 λεπτά

Νέο Θέατρο Βασιλάκου
Προφήτου Δανιήλ 3 και Πλαταιών, Κεραμεικός
Τηλ 2121042777

Περισσότερα: https://vasilakou.theater/project/i-michani-tou-touringk/