Η τέχνη εμπνέει τέχνη

Ο Sandro Botticelli, γύρω στα 1478, φιλοτέχνησε ένα από τα κορυφαία δημιουργήματά του, την «Άνοιξη». Με τον πίνακα αυτό, δημιούργησε νέα παράδοση, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά της ζωγραφικής απεικονίστηκε θέμα εμπνευσμένο από την μυθολογία. Το στυλ του Botticelli είναι ιδιαίτερο. Οι μορφές αέρινες, σαν να μην πατούν στο έδαφος, θυμίζουν χαλκομανίες.
Έργα μεγάλων καλλιτεχνών της Ιταλικής Αναγέννησης – όπως η «Άνοιξη» του Botticelli – βρίσκονται αιώνες τώρα υπό το μικροσκόπιο διαφόρων μελετητών και ιστορικών τέχνης. Έχουν ερευνηθεί και ερμηνευτεί τόσο ως προς την ποιητική πλευρά τους, όσο και ως προς την αρχαιογνωστική και φιλοσοφική. Μολαταύτα, η κατανόηση των σπουδαίων έργων της αρχαιότητας δεν αποτελεί μοναδικό σκοπό της τέχνης. Η τέχνη υφίσταται για να διαδρά με τον θεατή, να επιδρά στο θυμικό του και να εγείρει την φαντασία του. Η τέχνη εμπνέει τέχνη. Με γνώμονα την πεποίθηση αυτή, οκτώ καλλιτέχνες παρουσιάζουν, μέσω δικών τους έργων, αισθήματα και εντυπώσεις που τους ενέπνευσε ο πίνακας «Άνοιξη» του Sandro Botticelli. Στόχος της έκθεσης είναι να δείξει ότι ένα έργο τέχνης μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για τη δημιουργία περισσότερων έργων, έργων που παρότι έχουν κοινό σημείο έμπνευσης δεν αποτελούν μίμηση, αλλά εξωτερίκευση της τεχνοτροπίας και της ιδιοσυγκρασίας κάθε καλλιτέχνη. Έργα που με τη σειρά τους θα εμπνεύσουν νέα αριστουργήματα, συμβάλλοντας στον αέναο κύκλο δημιουργίας τέχνης.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Miranda Salena Armeni
Μαριάννα Κατολέων
Ζωή Καφετζή
Σοφία Κιούση
Ιωάννα Μιχοπούλου
Πάνος Μπάκας
Μάριος Τυροπώλης
Δήμητρα Φακάρου

Εικαστική επιμέλεια: Αναστασία Ηλιάδου

Η Αναστασία Ηλιάδου γεννήθηκε το 1996 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με κατεύθυνση Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ιστορία της Τέχνης και την Μουσειολογια και συμμετέχει σε συνέδρια και σεμινάρια που αφορούν το αντικείμενο σπουδών της. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων, τον κινηματογράφο και την γραφιστική.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Pocket Star Gallery Lycabettus, Γεροστάθη 1 Λυκαβηττός

Διάρκεια: 14 – 23 Ιουλίου

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 17.00 – 20.00

Στον χώρο της γκαλερί τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα όπως ορίζονται από τις αρμόδιες αρχές.

Η έκθεση παρουσιάστηκε online από 17 Μαΐου έως 17 Ιουνίου...

Στην ψηφιακή έκθεση συμμετείχαν οι καλλιτέχνες:

Joana Bardho
Σουλτάνα Ηλωρίδου
Santosh Jain
Βασιλική Καράμπαμπα
Ζωή Καφετζή
Σοφία Κιούση
Μελίνα Ανδριάνα Κωνσταντίνου
Ιωάννα Μιχοπούλου
Πάνος Μπάκας
Lah Porella
Δήμητρα Φακάρου

Οργάνωση & Επικοινωνία

Ευγενική χορηγία

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@culture365.gr.