Ψηφιακή Πλατφόρμα Πολιτισμού culture365.gr

Ανοιχτό Κάλεσμα

Ο Sandro Botticelli, γύρω στα 1478, φιλοτέχνησε ένα από τα κορυφαία δημιουργήματά του, την «Άνοιξη». Με τον πίνακα αυτό, δημιούργησε νέα παράδοση, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά της ζωγραφικής απεικονίστηκε θέμα εμπνευσμένο από την μυθολογία. Το στυλ του Botticelli είναι ιδιαίτερο. Οι μορφές αέρινες, σαν να μην πατούν στο έδαφος, θυμίζουν χαλκομανίες.
Έργα μεγάλων καλλιτεχνών της Ιταλικής Αναγέννησης – όπως η «Άνοιξη» του Botticelli – βρίσκονται αιώνες τώρα υπό το μικροσκόπιο διαφόρων μελετητών και ιστορικών τέχνης. Έχουν ερευνηθεί και ερμηνευτεί τόσο ως προς την ποιητική πλευρά τους, όσο και ως προς την αρχαιογνωστική και φιλοσοφική. Μολαταύτα, η κατανόηση των σπουδαίων έργων της αρχαιότητας δεν αποτελεί μοναδικό σκοπό της τέχνης. Η τέχνη υφίσταται για να διαδρά με τον θεατή, να επιδρά στο θυμικό του και να εγείρει την φαντασία του. Η τέχνη εμπνέει τέχνη. Με γνώμονα την πεποίθηση αυτή, καλούνται νέοι καλλιτέχνες να παρουσιάσουν, μέσω δικών τους έργων, αισθήματα και εντυπώσεις που τους ενέπνευσε ο πίνακας «Άνοιξη» του Sandro Botticelli. Στόχος της έκθεσης είναι να δείξει ότι ένα έργο τέχνης μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για τη δημιουργία περισσότερων έργων, έργων που παρότι έχουν κοινό σημείο έμπνευσης δεν αποτελούν μίμηση, αλλά εξωτερίκευση της τεχνοτροπίας και της ιδιοσυγκρασίας κάθε καλλιτέχνη. Έργα που με τη σειρά τους θα εμπνεύσουν νέα αριστουργήματα, συμβάλλοντας στον αέναο κύκλο δημιουργίας τέχνης.

Η πρόσκληση απευθύνεται τόσο σε μεμονωμένους καλλιτέχνες, όσο και σε καλλιτεχνικές ομάδες.

Λόγω των υγειονομικών περιορισμών η έκθεση θα παρουσιαστεί ψηφιακά, αλλά με στόχο να παρουσιαστεί και σε φυσικό χώρο το συντομότερο δυνατό.

Περιηγηθείτε στο demo της ψηφιακής έκθεσης...

Περιηγηθείτε

Αναστασία Ηλιάδου

Η Αναστασία Ηλιάδου γεννήθηκε το 1996 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με κατεύθυνση Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ιστορία της Τέχνης και την Μουσειολογια και συμμετέχει σε συνέδρια και σεμινάρια που αφορούν το αντικείμενο σπουδών της. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων, τον κινηματογράφο και την γραφιστική.

Όροι συμμετοχής

Κάθε δημιουργός ή ομάδα καλείται να υποβάλλει φάκελο με έως τρία έργα προς επιλογή (επιτοίχια: ζωγραφική, χαρακτική, ψηφιδωτά κλπ ή περίοπτα: γλυπτά, κατασκευές, installations, κλπ).

Η υποβολή των φακέλων συμμετοχής θα γίνεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση info​@culture365.gr.

Η προθεσμία υποβολής φακέλων συμμετοχής είναι έως την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021.

Ο φάκελος συμμετοχής θα πρέπει να περιλαμβάνει:

- Ψηφιακές φωτογραφίες των έργων - Τίτλους έργων, διαστάσεις, τεχνική, έτος δημιουργίας, σύντομη περιγραφή
- Σύντομο βιογραφικό σε μορφή κειμένου (έως 150 λέξεις) και φωτογραφία (προαιρετική)
- Διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, email, social media

Οι καλλιτέχνες ή οι ομάδες συμμετέχουν στην ψηφιακή έκθεση με το ποσό των 20€ και στην φυσική έκθεση με το ποσό των 50€ (έως 3 έργα).

Από τις πωλήσεις των έργων οι διοργανωτές παρακρατούν το 20%.

Για τη φυσική έκθεση, η παράδοση των έργων στον εκθεσιακό χώρο, καθώς και η παραλαβή τους μετά το πέρας της έκθεσης, γίνεται με ευθύνη των καλλιτεχνών σε χρόνο που θα οριστεί από τους διοργανωτέςκαι κατόπιν ενημέρωσής τους.

Οι διοργανωτές δεν παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη των έργων, παρόλο που στο χώρο της έκθεσης θα υπάρχει 24ωρη φύλαξη.

Μετά το πέρας της έκθεσης δεν υπάρχει δυνατότητα αποθηκευτικού χώρου για τη φύλαξη των έργων.

Οργάνωση & Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@culture365.gr.

Close Menu
elΕλληνικά