Ιωάννης Πολέμης, ο λησμονημένος ποιητής του έρωτα και της πατρίδας

Ιωάννης Πολέμης, ο λησμονημένος ποιητής του έρωτα και της πατρίδας

Ο Ιωάννης Πολέμης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1862 με βυζαντινή καταγωγή. Ήταν Έλληνας ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Ξεκίνησε να γράφει ποίηση από πολύ νωρίς, ήδη από τα δεκατρία του χρόνια.

Ανέπτυξε φιλικούς δεσμούς με τον Γεώργιο Σουρή, έναν από τους σπουδαιότερους σατιρικούς ποιητές της νεότερης Ελλάδας, τον Κρητικό ποιητή Εμμανουήλ Στρατουδάκη και τον Δημήτριο Καμπούρογλου, λογοτέχνη, ακαδημαϊκό, δικηγόρο και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Αποφοιτώντας από το γυμνάσιο, ο Πολέμης εντάχθηκε στο σύλλογο νέων “Αι Μούσαι”. Σπούδασε Νομική στην Αθήνα και για δύο χρόνια αισθητική και ιστορία της τέχνης στο Παρίσι. Διετέλεσε υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας και Γενικός Γραμματέας της Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ υπήρξε ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών συγγραφέων.

Εντάχθηκε στη Νέα Αθηναϊκή Σχολή που αντιτάχθηκε στην υπερβολή και τον άκρατο ρομαντισμό. Παράλληλα, καθιέρωσε, όπως ο Κωστής Παλαμάς και ο Γεώργιος Δροσίνης, τη δημοτική γλώσσα στην ποίηση. Το έργο του γνώρισε πρωτοφανή λαϊκή απήχηση. Η ποίησή του χαρακτηρίζεται από μελωδικότητα, απλότητα, ευαισθησία και καλοσύνη, ενώ πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν. Εκτός από ποιήματα, ο Ιωάννης Πολέμης έγραψε πεζογραφήματα, δοκίμια, θεατρικά έργα (ξεχωρίζουν “Ο Βασιλιάς Ανήλιαγος” και το ¨Μια φορά κι έναν καιρό”). Αξιόλογο ήταν επίσης και το μεταφραστικό του έργο. Μεταξύ άλλων, μετέφρασε έργα του Μολιέρου (“Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής” και “Ο Αρχοντοχωριάτης”) και του Βίκτωρ Ουγκώ (όπως “Η Παναγία των Παρισίων”, “Πρόλογος στον Κρόμγουελ”, “Ρουί Μπλας”).

Το 1918 τιμήθηκε με το Αριστείο των Γραμμάτων για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα.

Έφυγε από τη ζωή στις 28 Μαΐου 1924.

Πηγή

“Ιωάννης Πολέμης”, Βικιπαίδεια. Ανάκτηση 28.05.2020

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu