Ο Ανατολίτικος Νεο-Συμβολισμός (“Oriental Neo-Symbolism”) είναι ένα νέο κίνημα τέχνης που ανακοινώθηκε από τον γνωστό Γάλλο ιστορικό τέχνης, Patrick Quenum, βασισμένο στα έργα τέχνης της Αρμένιας Σύγχρονης Καλλιτέχνιδας Lilit Nshani.
Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση,
Η ανακάλυψη ενός καλλιτέχνη με ασυνήθιστο στυλ
“Η Λίλιτ είναι μια αγνή ψυχή που ζωγραφίζει με την καρδιά της και με τη φιλοσοφία της που χαρακτηρίζεται από τα ανατολίτικα σύμβολα της χώρας της Αρμενίας. Βρίσκει την έμπνευσή της στην πολιτιστική κληρονομιά και τη φύση, την ψυχολογία και τη συμπεριφορά των ανθρώπων, ως αναπόσπαστο μέρος της φύσης. Τα έργα τέχνης που βασίζονται στην παρατήρηση, αφηγούνται ιστορίες για τη φύση, τον άνθρωπο ως μέρος της και σενάρια με επίκεντρο τη συμπεριφορά όπως η αρμονία και οι ιερές αλήθειες του Σύμπαντος.”
© Patrick Quenum (με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος)
Σε αντίθεση με τους περισσότερους γνωστούς συμβολιστές όπως ο Gustave Moreau, ο Fernand Khnopff, ο Edvard Munch και ο Gustav Klimt, που τρέφουν την τέχνη τους από τα θέματα και τις μυστικιστικές τάσεις στις αρχαίες και ρωμαϊκές παραδόσεις και θρύλους, η Lilit αναβιώνει τις αρχαίες αρμενικές παραδόσεις, τον συμβολισμό και τη μυθολογία μέσω της τέχνης της, με πρωταρχικό της στόχος να εκφράσει τη σοφία των προγόνων και να ανακαλύψει τη φυλετική σοφία.
“Μια ισχυρή μυστικιστική και συμβολική ενέργεια πηγάζει από τους πίνακες του κινήματος «Oriental Neo-Symbolic». Η καλλιτέχνης Lilit Nshani προκαλεί στα έργα της τη γυμνή γυναίκα σε αναζήτηση μυστικών ή απαντήσεων, επιτρέποντας στην αληθινή της φύση να δημιουργηθεί ή να ανθίσει μέσα από θρησκευτικά, κοσμικά και γιατί όχι ονειρικά τεχνουργήματα.”
© Patrick Quenum (με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος)
Περιβαλλοντικό υπόβαθρο
Ο ανατολίτικος νεοσυμβολισμός γεννήθηκε ως μια καλλιτεχνική κραυγή στα γεγονότα του 2020, ειδικά στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ιστορικών-πολιτιστικών μνημείων αρμενικής κληρονομιάς (προστατεύονται επίσης από την UNESCO) και μια φρικτή ανθρωπιστική τραγωδία, όπου 1000 οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μέσα από τέχνη γεμάτη εθνικούς ανατολίτικους συμβολισμούς, η Λίλιτ γύρισε την πλάτη της στην πραγματικότητα προς τις ονειρεμένες παραδόσεις των παππούδων της Βαν, στην αναζήτησή της για αυτοθεραπεία και φυλετική σοφία των εποχών που το έθνος της ήταν δυνατό και νικηφόρο.
Μανιφέστο για τον «Ανατολίτικο Νεο-Συμβολισμό»
Ιδρύτρια Lilit Nshani Margaryan
“Σε έναν κόσμο αποκομμένο από τις ρίζες και τις εγγενείς του αξίες, όπου οι κυβερνήσεις μας διαμορφώνουν σαν βιολογικά ρομπότ. συγκρίσιμο με τον Φοίνικα που αναδύεται από τις στάχτες της κόλασης, γεννήθηκε ένα νέο καλλιτεχνικό κίνημα: ο «Oriental Neo-Symbolism», ένας όρος που επινοήθηκε από τον ιστορικό τέχνης Patrick QUANTUM. Αυτό το στυλ έχει σκοπό να στραφεί προς τις πέντε αισθήσεις και το πρωτόγονο ένστικτό, μια επιστροφή στην αρχέγονη φυσική ύπαρξη.
Μια ισχυρή μυστικιστική και συμβολική ενέργεια πηγάζει από τους πίνακες του κινήματος «Oriental Neo-Symbolic». Η καλλιτέχνης Lilit Nshani προκαλεί στα έργα της τη γυμνή γυναίκα σε αναζήτηση μυστικών ή απαντήσεων, επιτρέποντας στην αληθινή της φύση να κατασκευαστεί ή να ανθίσει μέσα από θρησκευτικά, κοσμικά και γιατί όχι ονειρικά τεχνουργήματα.”
© Venia Älskar (με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος)
Συγγραφέας του μανιφέστου του κινήματος «Neo Oriental Symbolic».
“Ως Καλλιτέχνης, που έχει κληρονομήσει τον αρχαίο πολιτισμό του Ουραρτουιανού πολιτισμού και γεννήθηκε σε μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου που χρονολογείται από το 782 π.Χ., βλέπω την τέχνη ως τη ρίζα του αυτοπροσδιορισμού και της αυτοανακάλυψης.
Η τέχνη μου, που ανέπνεε πάντα από τις ιδέες και τα δημιουργικά στυλ του Συμβολισμού, στράφηκε σε ένα νέο επίπεδο που ώθησαν τα γεγονότα του 2020. Η απομόνωση από τη μια και ο τραγικός πόλεμος και οι συνέπειές του, από την άλλη, έστρεψαν την προσοχή μου στα μηνύματα που κρύβονται σε ιστορικά σενάρια και πολιτιστικά σύμβολα των Αρμενίων που προέρχονται από τις ρίζες των καιρών.
Η Τέχνη είναι πλέον μια μοναδική πύλη για να ανακαλύψετε τα ξεχασμένα μηνύματα στους κόπους της ιστορίας και τελικά να ακούσετε τη φωνή των προγόνων. Καθώς η τέχνη είναι εμπειρία και μια μορφή διαλόγου μέσω της εμπειρικής πράξης μεταξύ του καλλιτέχνη και του ατόμου που παρακολουθεί την τέχνη στην άλλη άκρη της συνομιλίας, ελπίζω να μεταφέρω τη σοφία των εθνικών μου παραδόσεων, ιστοριών και διαχρονικών εννοιών για τη ζωή και την αναγέννηση, την αποστολή και τις παραδόσεις, την ομορφιά και τις παγκόσμιες αλήθειες στον κόσμο.
Ελπίζω να εμπνεύσω καλλιτέχνες όλων των εθνών να δουν τους κρυμμένους θησαυρούς του αρχαίου κόσμου της μυστηριώδους Ανατολής.”
– Lilit Nshani
Βασικά στοιχεία του Ανατολίτικου Νεο-Συμβολισμού
Ο Ανατολίτικος Νεο-Συμβολισμός συγχωνεύει τις ιδέες του Συμβολισμού, που είναι η απόδραση από την πραγματικότητα, μια γιορτή της πνευματικότητας, ιστορικών και μυθικών χαρακτήρων και συμβόλων, με την αισθητική της ανατολίτικης τέχνης και παράδοσης.
Αυτό το καλλιτεχνικό κίνημα δεν αφορά μόνο στοιχεία ανατολίτικου συμβολισμού, τέχνης και παραδόσεων που εμπνέονται κυρίως από την Αρμενική Πολιτιστική Κληρονομιά. Ο πρωταρχικός ρόλος εδώ πηγαίνει στα συναισθήματα που οδηγούνται από τις ιερές ιδέες πίσω από τον συμβολισμό που χρησιμοποιείται στα έργα τέχνης και τα βαθιά μηνύματα που κρυπτογραφούνται σε αυτά.
Στα έργα τέχνης που δημιουργούνται σε αυτό το στυλ, οι λεπτομέρειες και οι χρωματικοί συνδυασμοί δίνουν τα πιο σημαντικά κλειδιά για την κατανόηση των μηνυμάτων και των προθέσεων του καλλιτέχνη.
Όνειρα, μυθικά θέματα, ασυνείδητη και συμπεριφορική ψυχολογία, καθώς και πνευματικά θέματα εμπνευσμένα από τις εθνικές ανατολίτικες παραδόσεις, τα έθιμα της φυλής και την αρχαία ανατολίτικη τέχνη είναι τα θέματα που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στον ανατολικό νεοσυμβολισμό. Η τέχνη του ανατολίτικου νεοσυμβολισμού είναι γεμάτη συναισθηματική και μυστικιστική ένταση που οδηγείται από συνεχείς αυτοανακαλύψεις και σύνδεση με τις ρίζες.