Συντάκτης: Θοδωρής Καλλής
Όλοι γνωρίζουμε πως μια καλή διατροφή είναι πολύ σημαντική τόσο για την υγεία και την ευεξία του οργανισμού μας, όσο και για την φροντίδα και την ενέργεια που μας παρέχει, ούτως ώστε να είμαστε παραγωγικοί κατά την διάρκεια της ημέρας. Όμως, όπως καταλάβατε σήμερα θα μιλήσουμε για την Μεσογειακή διατροφή, μία διατροφή πολυσυζητημένη σε πολλές χώρες του κόσμου.
Τί είναι και από πού πήρε το όνομα της;
Η Μεσογειακή διατροφή είναι μια σύγχρονη διατροφική συνήθεια όπου πήρε την προέλευση της από τις διατροφικές συνήθειες της Ελλάδας, της νότιας Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας κατά τη δεκαετία του 1940 και του 1950. Ο όρος αυτός επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις, ο οποίος ήθελε να περιγράψει το μοντέλο διατροφής που προτίμησαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στην Μελέτη των Επτά χωρών (Ελλάδα, Μαρόκο, Ισπανία). Το 1995, μία ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησε την γνωστή σε όλους μας “Πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής”.
Σε τι βασίζεται;
Όπως μπορούμε να δούμε και στην φωτογραφία, η μεσογειακή διατροφή βασίζεται κυρίως: στα φρέσκα λαχανικά, στο ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους, στα όσπρια, στους σπόρους που έχουν πρωταρχικό ρόλο στην διατροφή αυτή, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το γιαούρτι που θα πρέπει να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες, στο κόκκινο κρασί και τέλος στην ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Κάποια στοιχειώδη χαρακτηριστικά της
Κάποια από τα πολλά χαρακτηριστικά της είναι: η υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, η υψηλή κατανάλωση οσπρίων, λαχανικών, φρούτων και κυρίως ανεπεξέργαστων δημητριακών. Επίσης, η μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, η χαμηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος και η μέτρια κατανάλωση κρασιού όταν επιτρέπεται από θρησκευτικούς κανόνες.
Οφέλη για την υγεία
Όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, η Μεσογειακή διατροφή εκτός από το ότι είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες και περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά, έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Αρχικά, σύμφωνα με μελέτες έχει αποδειχτεί πως η Μεσογειακή διατροφή επιβραδύνει τη γήρανση και προάγει τη μακροβιότητα (κυρίως μέσω της μείωσης της θνησιμότητας ειδικότερα από την στεφανιαία νόσο και κάποιες μορφές καρκίνου). Δευτερευόντως, συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικών επεισοδίων και στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Επιπρόσθετα, μειώνεται η συχνότητα να εμφανίσει κάποιος τις νόσους Parkinson και Alzheimer, καθώς επίσης περιορίζεται και η θνησιμότητα από την νόσο Alzheimer.
Συνοψίζοντας, όπως μπορούμε να καταλάβουμε το μοντέλο αυτό είναι ιδανικό για την διατήρηση της υγείας και της μακροζωίας. Ειδικότερα, σε συνδυασμό με την καθημερινή άσκηση μας βοηθά να είμαστε υγιείς, να διατηρούμε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, να έχουμε ενέργεια και όρεξη για να κάνουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες και να ξεπερνάμε ασθένειες.