Mια οικονομολόγος σε επισφαλείς οίκους, Το ρίσκο στην οικονομία και στη ζωή

Mια οικονομολόγος σε επισφαλείς οίκους, Το ρίσκο στην οικονομία και στη ζωή

Allison Schrager

Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Mια οικονομολόγος σε επισφαλείς οίκους, Το ρίσκο στην οικονομία και στη ζωή

Μετάφραση – Επιμέλεια:
Κώστας Σίμος και Αλέκος Μάμαλης

ISBN: 978-618-5493-01-1

Σκληρόδετο, Α/Μ, 288 σελ., 14 × 21 εκ., 24,00 € (χωρίς ΦΠΑ)

Δυο λόγια για το βιβλίο

Ένας οίκος ανοχής με νόμιμη άδεια λειτουργίας είναι ίσως το τελευταίο μέρος όπου περιμένουμε να συναντήσουμε μια οικονομολόγο. Η Allison Schrager, ωστόσο, δεν είναι συνηθισμένη περίπτωση οικονομολόγου. Καθ’ όλη την επιστημονική σταδιοδρομία της, μελέτησε τους τρόπους με τους οποίους διαχειριζόμαστε τους κινδύνους στην καθημερινότητά μας. Αφήνοντας το χρηματιστήριο και τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μας ξεναγεί σε μέρη της πραγματικής ζωής (ενίοτε ασυνήθιστα) που μπορούν να μας διδάξουν πολλά για τη διακινδύνευση.

Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, παίρνουμε ρίσκα, μικρά και μεγάλα, σε καθημερινή βάση. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αποφύγουμε όσο επιφυλακτικοί και αν είμαστε. Το ερώτημα, συνεπώς, δεν είναι αν θα αναλάβουμε κάποιους κινδύνους, αλλά ποιοι κίνδυνοι ενδείκνυνται για εμάς. Εκείνο που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν τρόποι μέτρησης των κινδύνων, οι οποίοι μεγιστοποιούν την πιθανότητα να επιτύχουμε αυτό που επιθυμούμε.

Στο βιβλίο της, η Schrager μάς διηγείται τις ιστορίες μερικών ιδιαίτερα ριψοκίνδυνων περιπτώσεων και μέσω αυτών μας παρουσιάζει τις πέντε βασικές αρχές για τον χειρισμό της διακινδύνευσης. Συγκεκριμένα:

  • την αρχή «Δίχως διακινδύνευση δεν υπάρχει ανταμοιβή», που ακολουθεί ένας παπαράτσι του Μανχάταν στο κυνήγι του χρυσού ενσταντανέ
  • την αρχή «Δρω παράλογα και το γνωρίζω», την οποία εφαρμόζει ένας επαγγελματίας παίκτης του πόκερ όταν η διακύβευση είναι υψηλή
  • την αρχή «Διακινδύνευσε λιγότερο και ανταμείψου περισσότερο», με βάση την οποία ένα ιπποφορβείο του Κεντάκι αναπαράγει μεγαλύτερη ποικιλία αλόγων ελαχιστοποιώντας τη ζημία του
  • την αρχή «Να είσαι αφέντης στο σπίτι σου», με την οποία ένας σέρφερ στη Χαβάη απολαμβάνει την περιπέτεια των μεγάλων κυμάτων μειώνοντας παράλληλα την προσωπική του διακινδύνευση
  • την αρχή «Η ζωή ενέχει αβεβαιότητα», με την οποία ένας στρατηγός του πολέμου στον Κόλπο προνοεί ενώπιον απροσδόκητων εξελίξεων.

Εξετάζοντας παρακινδυνευμένες αποφάσεις υπό το νέο πρίσμα της Schrager, μπορείτε να αυξήσετε και εσείς τις καλές προοπτικές σας και να μετριάσετε τις αρνητικές τροπές.

Είπαν για το βιβλίο

  • «Σε αυτό το απολαυστικό βιβλίο, η χρηματοοικονομολόγος και ειδήμων της διακινδύνευσης Allison Schrager μάς δείχνει ότι οι ίδιες βασικές αρχές που επιστρατεύονται από συνταξιοδοτικά κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορούν να εφαρμοστούν και στη δική μας καθημερινή διαχείριση κινδύνου. Προς τέρψιν του αναγνώστη, η Schrager πλαισιώνει τα διδάγματά της με σειρά περιπτωσιακών μελετών, οι οποίες αποκλίνουν κατά πολύ από τις συνήθεις ατραπούς της έρευνας, επιτρέποντάς μας έτσι να κατανοήσουμε καλύτερα τις βασικές αρχές του ρίσκου. Και τα αποτελέσματα είναι λαμπρά! Αρχάριοι και επαγγελματίες της διακινδύνευσης σπεύσατε: κανείς σας δεν θα μείνει παραπονεμένος.»

Robert C. Merton, Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών

  • «Για μια καλύτερη κατανόηση του ρίσκου, οφείλει κανείς να περιηγηθεί ανορθόδοξα μονοπάτια. Αυτό ακριβώς πράττει, στα χνάρια του Freakonomics, η οικονομολόγος Allison Schrager στο παρόν κατατοπιστικό, αλλά και άκρως διασκεδαστικό, πόνημά της.»

Adam Grant, καθηγητής οργανωσιακής ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας

  • «Το έργο της Allison Schrager αντιπροσωπεύει την πλέον εύστοχη, εκλαϊκευμένη, κατατοπιστική, περιπετειώδης και διασκεδαστική προσέγγιση του κινδύνου που θα έχετε την τύχη να διαβάσετε.»

Tyler Cowen, καθηγητής οικονομικών, Πανεπιστήμιο George Mason

  • «Η Allison Schrager προσφέρει έναν ευκολοδιάβαστο, πλην μεστό νοημάτων, οδηγό πλοήγησης στους κινδύνους που ενυπάρχουν στον ολοένα και πιο σύνθετο κόσμο μας. Απαραίτητο ανάγνωσμα για κάθε επίδοξο κυβερνήτη, ηγέτη και δάσκαλο.»

Stanley McChrystal, στρατηγός, ανώτερος εταίρος του Ινστιτούτου Jackson για τις Διεθνείς Υποθέσεις, Πανεπιστήμιο Yale

  • «Το πιο διασκεδαστικό βιβλίο για τη διαχείριση κινδύνου που έχει ποτέ γραφτεί.»

Booklist

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία

Η Allison Schrager (Άλισον Σρέιγκερ) είναι οικονομολόγος, μέλος της δεξαμενής σκέψης Manhattan Institute και αρθρογράφος στον διαδικτυακό οργανισμό οικονομικών ειδήσεων Quartz. Υπήρξε σύμβουλος σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF). Υπήρξε επίσης τακτική συνεργάτιδα της εφημερίδας The Economist, του πρακτορείου Reuters και του περιοδικού Bloomberg Businessweek. Διδάσκει στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Αφήστε μια απάντηση

Αξιολογήστε*

Close Menu