You are currently viewing Οι 10 καλύτερες ταινίες που έχουν τιμηθεί με χρυσό αγαλματίδιο

Οι 10 καλύτερες ταινίες που έχουν τιμηθεί με χρυσό αγαλματίδιο

Της Μαρίας Ξανθοπούλου

Αυτή τη βδομάδα έχουμε παραπάνω από μία ταινίες της εβδομάδας, ενόψει της Οσκαρικής περιόδου που διανύουμε μέχρι την 28η Μαρτίου, όπου και θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των Oscars. Θα δούμε, λοιπόν, τις 10 καλύτερες (προσωπικά πάντα) ταινίες που έχουν τιμηθεί με χρυσό αγαλματίδιο με τον τίτλο της καλύτερης ταινίας. Αν δεν τις έχετε δει, αποτελούν ιδανική πρόταση για το Σαββατοκύριακο. Ετοιμαστείτε να απολαύσετε τους καρπούς της 7ης Τέχνης…

10. Spotlight του Tom McCarthy / Καλύτερη ταινία για το 2016

Πρόκειται για μία αληθινή ιστορία αποκάλυψης ενός σκανδάλου που μετατρέπεται σε πολιτικό θρίλερ, κάνοντας μία βαθιά υπόκλιση στην ξεχασμένη δύναμη της πραγματικής δημοσιογραφίας, που διέπεται από καρδιά και ηθική.

9. American Beauty του Sam Mendes / Καλύτερη ταινία για το 2000

Η μαύρη κομεντί του Sam Mendes έχει θέμα το αμερικάνικο όνειρο και τη βαθμιαία συνειδητοποίηση της κενότητα της υλιστικής του καθημερινότητας, στην οποία ζει ο Kevin Spacey. H υπαρξιακή του κρίση παίρνει σοβαρές διαστάσεις από τη στιγμή που ερωτεύεται την ανήλικη φίλη της κόρης του και η ταινία φτάνει στο απόγειο της, όταν η New York Times την αποκαλεί την πιο δυνατή ταινία εκείνης της χρονιάς.

8. Annie Hall του Woody Allen / Καλύτερη ταινία για το 1978

Η πιο νευρωτική ρομαντική ιστορία που ειπώθηκε ποτέ, ενός κωμικού που έχει εμμονή με τον θάνατο και τη σχέση του με μια γυναίκα ονόματι, Annie Hall, η οποία μας παρουσιάζεται μέσα από προβολές στο παρελθόν (flashback), αριστοτεχνικά σκηνοθετημένη από τον Woody Allen. Μια «υπαρξιακή κωμωδία», όπως την χαρακτηρίζουν πολλοί, που κέρδισε κοινό και κριτικές το 1977 και τιμήθηκε ένα χρόνο αργότερα στα βραβεία της Ακαδημίας.

7. The Artist του Michel Hazanavicius / Καλύτερη ταινία για το 2012

Το «αναπάντεχο υβρίδιο» του Michael Hazanavicius, όπως το αποκαλεί ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, τάραξε τα νερά του Hollywood το 2012, με μια ταινία φόρο τιμής στον αμερικάνικο βωβό κινηματογράφο. Η νοσταλγία του παλιού, η γοητεία του κλασικού ασπρόμαυρου κινηματογράφου, η έλλειψη ήχου και η παγκόσμια κοινή ανησυχία με την οποία καταπιάνεται, έκανε την ταινία «The artist», να ξεχωρίσει, ανάμεσα στις πιο τεχνολογικά εξελεγμένες και σύγχρονες συνυποψήφιες ταινίες, και να τιμηθεί ως η καλύτερη εκείνης της χρονιάς.

6. Titanic του James Cameron / Καλύτερη ταινία για το 1999

Δε θα μπορούσε να λείπει από αυτό το countdown, η καλύτερη, κατ’ εμέ, ταινία που σκηνοθέτησε ο James Cameron. Η ιστορία πίσω από το τραγικό ναυάγιο του Τιτανικού, το ρομάντζο του Jack και της Ross και η κινηματογραφική μαεστρία, με την οποία ο James Cameron χειρίστηκε την διακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων παραγωγή, είναι αρκετά στοιχεία για να χαρακτηρίσουν αυτή την ταινία κλασική και αξεπέραστα γοητευτική.

5. Parasite του Bong Joon Ho / Καλύτερη ταινία για το 2020

Μία ταινία από έναν δημιουργό έκπτωτο στους κόλπους του Hollywood, ύστερα από αυτό το αριστούργημα. Δύσκολα κανείς προσδιορίζει το είδος ταινίας των «Παρασίτων», καθώς κινείται ανάμεσα σε κοινωνικό δράμα, μαύρη κωμωδία και περιπέτεια, ή και όλα αυτά μαζί. Ο ευρηματικός τρόπος, με τον οποίο ο Bong Joon Ho πραγματεύεται τις κοινωνικές, τις ταξικές και τις ηθικές διαφορές των δύο εκ διαμέτρου αντίθετων οικογενειών, παρακολουθώντας ταυτόχρονα την εκπληκτική κλιμάκωση των καταστάσεων, νομίζω ότι όσοι θα δείτε ή έχετε δει την ταινία θα συμφωνήσετε ότι πρόκειται για έναν ευφυή σκηνοθέτη.

4. Chicago του Rob Marshall / Καλύτερη ταινία για το 2003

Και ήρθε η ώρα για το σαγηνευτικό και φαντασμαγορικό «Chicago» να βρεθεί στη θέση που του αρμόζει. Ένα musical – υπερθέαμα με φοβερές χορογραφίες, μουσική και κοστούμια, οσκαρικές ερμηνείες από την Rene Zellweger, την Catherine – Zeta Jones σε τέλεια φόρμα και τον Richard Gere σε ρόλο – κλειδί. Σκηνοθετημένο και χορογραφημένο από τον υπερταλαντούχο Rob Marshall, ένα έργο μεταφορά από τον θαυμαστό κόσμο του Broadway, που δικαίως έφυγε με το χρυσό αγαλματίδιο στο τέλος της βραδιάς.

3. Kramer vs. Kramer του Robert Benton / Καλύτερη ταινία για το 1980

Μια ερμηνεία της Meryl Streep δε θα μπορούσε να λείπει από οποιαδήποτε οσκαρική αναμέτρηση, καθώς η ηθοποιός έχει βρεθεί υποψήφια 34 φορές, περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλο στην ιστορία των Όσκαρ, μάλιστα σε αυτή την ταινία κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο για τον Β’ γυναικείο ρόλο. Πρόκειται για ένα ευχάριστο, ευαίσθητο, γλυκό και πικρό ταυτοχρόνως, οικογενειακό δράμα που κατάφερε να συγκινήσει με την αλήθεια του τους κριτικούς και να κάνει τη διαδρομή του μέχρι τα Όσκαρ. Ειδική μνεία στον σκηνοθέτη Robert Benton, που σε συνδυασμό με τις υπέροχες ερμηνείες από την Meryl Streep, τον Dustin Hoffman αλλά και του μικρού Justin Henry, του μικρότερου ηλικιακά ηθοποιού, που έφτασε μέχρι τα Όσκαρ, δημιούργησε μια ταινία, ακουμπώντας ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, με τρόπο όμως ρεαλιστικό και γήινο.

2. Green Book του Peter Farrelly / Καλύτερη ταινία για το 2019

Μία ανάσα πριν από την κορυφή βρίσκεται η απροκάλυπτα ψυχαγωγική και απολαυστικά ερμηνευτική ταινία μηνυμάτων και εννοιών «Green Book». Έχοντας σαν οδηγό ένα «Πράσινο βιβλίο», όπου αναγράφει όλα τα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί ανενόχλητος ένας έγχρωμος καλλιτέχνης το 1962, οι δύο πρωταγωνιστές από εντελώς διαφορετικούς κόσμους, ξεκινούν το ταξίδι τους προς τον Αμερικανικό Νότο και καταλήγουν στον δρόμο προς τα Oscar. Μια ταινία του Peter Farrelly ορόσημο για την αμοιβαία κατανόηση και αληθινή προσέγγιση των ανθρώπων, με εξαιρετικές και εμπνευσμένες ερμηνείες από τους Viggo Mortensen και Mahershala Ali.

1. Argo του Ben Affleck / Καλύτερη ταινία για το 2013

Και στη κορυφή της λίστας βρίσκεται η ταινία «Argo» που αποτελεί την τρίτη σκηνοθετική προσπάθεια του Ben Afflect. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία διάσωσης μιας ομάδας Αμερικανών διπλωματών στην Τεχεράνη το 1979, με πρόσχημα τα γυρίσματα μιας υποτιθέμενης ταινίας. Αποφεύγοντας να πέσει σε προπαγανδιστικό αμάρτημα, ο σκηνοθέτης χτίζει ένα ανατριχιαστικό πολιτικό θρίλερ, με κάποιους κωμικούς τόνους ενίοτε, που σου κόβει την ανάσα και καθηλώνει τον θεατή να την παρακολουθήσει απνευστί μέχρι το τέλος.


Πηγές εικόνων

https://www.patrasevents.gr/article/154335-pos-kataskeuazete-to-xriso-agalmatidio-ton-vraveion-oscar-video

https://movietime.guru/spotlight-film-review-5258fafe29ba

https://www.radiotimes.com/movie-guide/b-hfhnjv/american-beauty/

https://www.amazon.com/Annie-Hall-Woody-Allen/dp/B085TQVM6C

https://www.tirnavitikanea.com/2019/01/29/simera-i-tainia-the-artist-sto-dimotiko-theat/

https://www.portablepress.com/blog/2015/12/never-let-go-of-these-6-titanic-facts/

https://citycampus.gr/parasite/

https://film-vault.fandom.com/wiki/Chicago

https://www.flixwatch.co/movies/green-book/

https://www.lifo.gr/guide/oscars/videoteque/epiheirisi-argo-argo