You are currently viewing Οι πιο όμορφοι και διάσημοι πίνακες όλων των εποχών

Οι πιο όμορφοι και διάσημοι πίνακες όλων των εποχών

Γράφει η συντάκτρια Αντωνία Γεντέκου

«Όλοι θέλουν να καταλάβουν τη ζωγραφική. Γιατί δεν προσπαθούν να καταλάβουν το κελάηδημα των πουλιών; Τους αρέσει η νύχτα, ένα λουλούδι, τόσα πράγματα γύρω τους, χωρίς να τα καταλαβαίνουν. Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να καταλάβουν τη ζωγραφική;»
– Pablo Picasso

Η Γέννηση της Αφροδίτης, Sandro Botticelli

Τόσο πολλά έργα ζωγραφικής σε ένα τόσο ευρύ φάσμα θεμάτων και κινήσεων στην ιστορία της Τέχνης που είναι πραγματικά δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποια. Τόσο πολλοί πίνακες ζωγραφικής, ο καθένας με τη δική του μοναδική ομορφιά, το δικό του ξεχωριστό μήνυμα. Πίνακες που συζητήθηκαν πολύ, προκάλεσαν αντιδράσεις και απορίες, αλλά δεν έπαψαν να αποτελούν μέρος της ιστορίας και της πολύ μεγάλης κληρονομιάς που μας άφησαν οι δημιουργοί τους.

Στη λίστα παρακάτω σας παρουσιάζουμε δέκα από τους πιο διάσημους πίνακες ζωγραφικής, μέσο που χρησιμοποίησαν οι ζωγράφοι για να εκφράσουν τον εσωτερικό τους κόσμο, τα συναισθήματα τους, τις απόψεις τους ή την οπτική τους.

1. Γκουέρνικα, Pablo Picasso

1. Γκουέρνικα, Pablo Picasso

Η «Guernica» ολοκληρώθηκε το 1937 και πήρε το όνομα της από την ιερή πόλη των Βάσκων της Ισπανίας, Γκερνίκα, που βομβαρδίστηκε στις 26 Απριλίου 1937 από ένα σμήνος γερμανικών και ιταλικών αεροσκαφών καταστρέφοντας την ολοσχερώς. Αυτός ο πασίγνωστος πίνακας περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου. Ένα τόσο φρικτό έγκλημα πολέμου που όμως «γέννησε» ένα αριστούργημα.

2. Η Κραυγή, Edvard Munch

2. Η Κραυγή, Edvard Munch

Μια κραυγή απόγνωσης του ίδιου του Νορβηγού καλλιτέχνη Munch, ένας πίνακας που βασίστηκε στον δικό του ψυχικό κόσμο αλλά αποτυπώνει τη γεμάτη άγχος και αγωνία ζωή κάθε σύγχρονου ανθρώπου. Η «Κραυγή» δημιουργήθηκε το 1893 και ο ζωγράφος δημιούργησε διάφορες εκδοχές της.

3. Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι, Johannes Vermeer

3. Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι, Johannes Vermeer

Πρόκειται για ελαιογραφία του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου Johannes Vermeer. Ο πίνακας δημιουργήθηκε περί το 1665 και όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μοντέλα του καλλιτέχνη, δεν είμαστε σίγουροι για την ταυτότητα του όμορφου κοριτσιού που βλέπουμε στον πίνακα.

4. Η Δημιουργία του Αδάμ, Michelangelo

4. Η Δημιουργία του Αδάμ, Michelangelo

Το έργο αποτελεί μέρος της οροφής της Καπέλα Σιστίνα, παρεκκλήσιο στο Βατικανό της Ρώμης και φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1508 και 1512. Αναπαριστά μία από τις σκηνές από το Βιβλίο της Γένεσης, σύμφωνα με την οποία ο Θεός δίνει ζωή στον πρώτο άνθρωπο, τον Αδάμ.

5. Έναστρη Νύχτα, Vincent Van Gogh

5. Έναστρη Νύχτα, Vincent Van Gogh

Ελαιογραφία φιλοτεχνημένη από τον Ολλανδό μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφο Vincent van Gogh που απεικονίζει τη θέα από το παράθυρο του δωματίου του κατά τη διαμονή του στο νοσοκομείο Σεν Ρεμί ντε Προβάνς τον Ιούνιο του 1889.

6. Αυτοπροσωπογραφία χωρίς γένια, Vincent Van Gogh

6. Αυτοπροσωπογραφία χωρίς γένια, Vincent Van Gogh

Μολονότι ο Van Gogh ζωγράφισε πολλές αυτοπροσωπογραφίες, η συγκεκριμένη είναι η πιο διάσημη, καθώς είναι η τελευταία αυτοπροσωπογραφία του και μια από τις λίγες που τον απεικονίζει χωρίς γενειάδα. Το συγκεκριμένο έργο δόθηκε από τον ίδιο στη μητέρα του ως δώρο γενεθλίων.

7. Η Γέννηση της Αφροδίτης, Sandro Botticelli

7.  Η Γέννηση της Αφροδίτης, Sandro Botticelli

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του διάσημου Ιταλού ζωγράφου Sandro Botticelli που φιλοτεχνήθηκε περίπου το 1485–1486 και απεικονίζει τη γέννηση της θεάς της ομορφιάς και του έρωτα που αναδύεται από τη θάλασσα ως ώριμη γυναίκα όπως περιγράφεται στην ελληνική μυθολογία.

8. Η Εμμονή της Μνήμης, Salvador Dali

8. Η Εμμονή της Μνήμης, Salvador Dali

Πρόκειται για ελαιογραφία του 1931 και είναι το πιο γνωστό και πολυσυζητημένο έργο του Ισπανού ζωγράφου, Salvador Dali. Εκφράζει την ικανότητα της μνήμης να συγκρατείται στον χρόνο, καθώς αυτός φθείρεται γύρω της. Ένα έργο τέχνης που έχει ως σκοπό να κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται για τον τρόπο ζωής τους και τον τρόπο με τον οποίο περνούν τον χρόνο τους.

9. Ο Μυστικός Δείπνος, Leonardo da Vinci

9. Ο Μυστικός Δείπνος, Leonardo da Vinci

Αυτό το παγκοσμίου φήμης έργο του 15ου αιώνα καλύπτει τον πίσω τοίχο της αίθουσας της τραπεζαρίας στο μοναστήρι Santa Maria delle Grazie στο Μιλάνο της Ιταλίας και απεικονίζει τη σκηνή του Μυστικού Δείπνου του Ιησού με τους μαθητές του.

10. Μόνα Λίζα, Leonardo da Vinci

10. Μόνα Λίζα, Leonardo da Vinci

Δε θα μπορούσε να λείπει φυσικά από τη λίστα μας ο διασημότερος πίνακας στον κόσμο και κύριος πόλος έλξης του Μουσείου του Λούβρου, στο Παρίσι. Η γνωστή σε όλους μας Τζοκόντα, με το αινιγματικό χαμόγελο, ολοκληρώθηκε μέσα στη χρονική περίοδο 1503-1519 και πρόκειται για το πορτρέτο μιας κυρίας, πιθανώς της Lisa del Giocondo, τρίτης συζύγου του Francesco del Giocondo.