Το παρόν σεμινάριο θα εξετάσει τις άνομες πράξεις και τα εγκλήματα κατά της τέχνης που έχουν συμβεί ιστορικά αλλά και στην σύγχρονη εποχή, σε παγκόσμια κλίμακα. Συνδυάζοντας διεπιστημονικά τα πεδία της εγκληματολογίας, της αρχαιολογίας, της ιστορίας της τέχνης, της κοινωνιολογίας και της ανθρωπολογίας, θα κινηθούμε στα σκοτεινά μονοπάτια της παράνομης εμπορίας της τέχνης, της λεηλασίας και της διακίνησης αρχαιοτήτων κι έργων τέχνης.
Λεηλασία ορίζεται ως η αφαίρεση αντικειμένων από κάποιο τόπο, από μη επαγγελματίες με σκοπό να πουλήσουν τα λάφυρα για κέρδος, κυρίως σε καιρό πολέμου ή σε έκνομες καταστάσεις. Δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο της σύλησης ταφών, ναών, εκκλησιών και μουσείων με σκοπό την τροφοδότηση της μαύρης αγοράς με παράνομες αρχαιότητες κι έργα τέχνης, σπουδαίας ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας. Από την αρχαιότητα, οι πολιτισμοί αλληλοεπίδρασαν με τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά παράγωγα άλλων, πιο παλιών συνήθως πολιτισμών, θαυμάζοντας, αγοράζοντας, ή και ληστεύοντας τα.
Τα εγκλήματα κατά της τέχνης για την εξυπηρέτηση οικονομικών σκοπών, αποτελούν μια τεράστια απειλή για την πολιτιστική κληρονομιά, την ανθρωπότητα και την μνήμη. Μια από τις συνέπειες αυτού, είναι να τίθεται σε κίνδυνο η αρχαιολογική έρευνα και η ανάδειξη των υλικών τεκμηρίων του παρελθόντος.
Σε αυτό το σεμινάριο θα εξετάσουμε παραδείγματα πολιτιστικής λεηλασίας, θα εξερευνήσουμε τους τρόπους που μπορεί να συμβεί μια τέτοιου είδους πράξη, πώς τα αντικείμενα καταλήγουν σε μουσεία άλλων χωρών και θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης, παρακολουθώντας συγκεκριμένα παραδείγματα. Αφορά όλους όσους ενδιαφέρονται για τα πολιτιστικά εγκλήματα και για την σημασία τους στην ανθρωπότητα και την κοινωνία. Θα διεξαχθεί διαδικτυακά σε 7 δίωρα.