Αρχαιολογική λεηλασία, εμπορία αρχαιοτήτων και εγκλήματα τέχνης

Online σεμινάριο με τη Διώνη Λαμπίρη

Σκοπός του σεμιναρίου

Το παρόν σεμινάριο θα εξετάσει τις άνομες πράξεις και τα εγκλήματα κατά της τέχνης που έχουν συμβεί ιστορικά αλλά και στην σύγχρονη εποχή, σε παγκόσμια κλίμακα. Συνδυάζοντας διεπιστημονικά τα πεδία της εγκληματολογίας, της αρχαιολογίας, της ιστορίας της τέχνης, της κοινωνιολογίας και της ανθρωπολογίας, θα κινηθούμε στα σκοτεινά μονοπάτια της παράνομης εμπορίας της τέχνης, της λεηλασίας και της διακίνησης αρχαιοτήτων κι έργων τέχνης.

Λεηλασία ορίζεται ως η αφαίρεση αντικειμένων από κάποιο τόπο, από μη επαγγελματίες με σκοπό να πουλήσουν τα λάφυρα για κέρδος, κυρίως σε καιρό πολέμου ή σε έκνομες καταστάσεις. Δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο της σύλησης ταφών, ναών, εκκλησιών και μουσείων με σκοπό την τροφοδότηση της μαύρης αγοράς με παράνομες αρχαιότητες κι έργα τέχνης, σπουδαίας ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας. Από την αρχαιότητα, οι πολιτισμοί αλληλοεπίδρασαν με τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά παράγωγα άλλων, πιο παλιών συνήθως πολιτισμών, θαυμάζοντας, αγοράζοντας, ή και ληστεύοντας τα.

Τα εγκλήματα κατά της τέχνης για την εξυπηρέτηση οικονομικών σκοπών, αποτελούν μια τεράστια απειλή για την πολιτιστική κληρονομιά, την ανθρωπότητα και την μνήμη. Μια από τις συνέπειες αυτού, είναι να τίθεται σε κίνδυνο η αρχαιολογική έρευνα και η ανάδειξη των υλικών τεκμηρίων του παρελθόντος.

Σε αυτό το σεμινάριο θα εξετάσουμε παραδείγματα πολιτιστικής λεηλασίας, θα εξερευνήσουμε τους τρόπους που μπορεί να συμβεί μια τέτοιου είδους πράξη, πώς τα αντικείμενα καταλήγουν σε μουσεία άλλων χωρών και θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης, παρακολουθώντας συγκεκριμένα παραδείγματα. Αφορά όλους όσους ενδιαφέρονται για τα πολιτιστικά εγκλήματα και για την σημασία τους στην ανθρωπότητα και την κοινωνία. Θα διεξαχθεί διαδικτυακά σε 7 δίωρα.

Η εισηγήτρια

Διώνη Λαμπίρη

Η Διώνη Λαμπίρη ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων κι Έργων Τέχνης, με πολυετή εμπειρία σε μουσεία και αρχαιολογικά έργα, κι εξειδίκευση στα εικαστικά έργα και το αρχειακό υλικό. Διαθέτει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην «Πολιτιστική Διαχείριση» καθώς και στην «Εφαρμοσμένη – Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη». Στις μεταπτυχιακές της έρευνες ασχολήθηκε εκτενώς με την κοινωνική λειτουργία της τέχνης και του πολιτισμού, σε περιόδους και συνθήκες κρίσης αλλά και σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, καθώς και με την αξία της διατήρησης, προστασίας κι ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς. Συνεχίζει και διερευνά τις δυνατότητες της καλλιτεχνικής διαδικασίας και των παράγωγών της στην ενδυνάμωση και την ψυχική ίαση, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με την εκπαίδευση ενηλίκων.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

Εισαγωγή στις πολιτιστικές λεηλασίες

Τρίτη 20 Απριλίου, 18.00 – 20.00

Η αρπαγή των μνημείων κι έργων τέχνης της κλασσικής αρχαιότητας

Τρίτη 27 Απριλίου, 18.00 – 20.00

Χίτλερ και τέχνη, η ιστορία μιας μεγάλης λεηλασίας

Τρίτη 4 Μαΐου, 18.00 – 20.00

Πλαστογραφίες έργων τέχνης

Τρίτη 11 Μαΐου, 18.00 – 20.00

Κλοπές διάσημων έργων τέχνης

Τρίτη 18 Μαΐου, 18.00 – 20.00

Παράνομη εμπορία και διακίνηση - Οργανωμένα δίκτυα αρχαιοκαπηλίας και διακίνησης

Τρίτη 25 Μαΐου, 18.00 – 20.00

Παρουσίαση εργασιών- project

Τρίτη 1 Ιουνίου, 18.00 – 20.00

Χορηγοί Επικοινωνίας