ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Online σεμινάριο με τη Διώνη Λαμπίρη

Σκοπός του σεμιναρίου

Η τέχνη συμβολίζει μια γλώσσα που μεταβιβάζει τον ανέκφραστο εσωτερικό κόσμο και τις ατομικές εμπειρίες στον εξωτερικό κόσμο. Η έκφραση μέσω της τέχνης αποτελεί μια δραστηριότητα που είναι γνωστό πλέον πως μπορεί ενεργά να βοηθήσει στην ίαση τραυμάτων, να παρηγορήσει, να ενδυναμώσει, να προβληματίσει και να κινητοποιήσει. Αρκετές ψυχιατρικές θεραπείες στηρίζονται πλέον στην καλλιτεχνική δημιουργία, την έκφραση και την τέχνη. Όταν όμως μιλάμε για ένα ευάλωτο κοινωνικά πληθυσμό ή σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση, μπορεί η τέχνη να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και ψυχοκοινωνικής στήριξης;

Η τέχνη αποτελεί ένα επικοινωνιακό μέσο του καλλιτέχνη που εκφράζει την εποχή του και τις συνθήκες στις οποίες ζει. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, οι εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες γέννησαν καλλιτεχνικά κινήματα. Η σχέση της κοινωνίας με την τέχνη είναι αναμφισβήτητη, ενώ πυροδοτείται και αναπτύσσεται πιο διακριτά σε «κλυδωνιζόμενες οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά εποχές». Σε τέτοιες συνθήκες γεννήθηκαν πρωτοποριακά κινήματα και μορφές τέχνης που με το ύφος και το περιεχόμενο τους προέβαλαν μηνύματα επανάστασης και αντίδρασης, όπως στη δημοκρατία της Βαϊμάρης, στη Γαλλία του 19ου αιώνα ή σε περιόδους ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Στο παρόν σεμινάριο θα γίνει απόπειρα ερμηνείας του κοινωνικού ρόλου της τέχνης και τη συσχέτισή της με θετικές ψυχολογικές διεργασίες όπως η ευαισθητοποίηση, η ενθάρρυνση, η ενδυνάμωση, η ανακούφιση, η σύμπνοια, κι η ένταξη. Επιπροσθέτως, θα επεξηγηθεί η λειτουργία της τέχνης ως μεθόδου ίασης ενός τραύματος και ο βαθμός που η ενδυνάμωση του πολιτισμικού κεφαλαίου δύναται να ενισχύσει μια κοινότητα σε κρίση. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί σε 7 δίωρα και θα καταλήξει σε παρουσίαση project των συμμετεχόντων.

Η εισηγήτρια

Διώνη Λαμπίρη

Η Διώνη Λαμπίρη ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων κι Έργων Τέχνης, με πολυετή εμπειρία σε μουσεία και αρχαιολογικά έργα, κι εξειδίκευση στα εικαστικά έργα και το αρχειακό υλικό. Διαθέτει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην «Πολιτιστική Διαχείριση» καθώς και στην «Εφαρμοσμένη – Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη». Στις μεταπτυχιακές της έρευνες ασχολήθηκε εκτενώς με την κοινωνική λειτουργία της τέχνης και του πολιτισμού, σε περιόδους και συνθήκες κρίσης αλλά και σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, καθώς και με την αξία της διατήρησης, προστασίας κι ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς. Συνεχίζει και διερευνά τις δυνατότητες της καλλιτεχνικής διαδικασίας και των παράγωγών της στην ενδυνάμωση και την ψυχική ίαση, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με την εκπαίδευση ενηλίκων.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

Θεωρίες της αισθητικής και ρόλοι της τέχνης

Σάββατο 24 Απριλίου, 18.00 - 20.00

Σχέση κοινωνίας και τέχνης

Σάββατο8 Μαΐου, 18.00 - 20.00

Εννοιολογική τέχνη

Σάββατο 15 Μαΐου, 18.00 - 20.00

Παρεμβατική τέχνη

Σάββατο 22 Μαΐου, 18.00 - 20.00

Τέχνη σε περιόδους κρίσης

Σάββατο 29 Μαΐου, 18.00 - 20.00

Ενδυνάμωση κοινωνικά ευάλωτων πληθυσμών μέσω της τέχνης

Σάββατο 5 Ιουνίου, 18.00 - 20.00

Πολιτιστική κληρονομιά, τέχνη και προσφυγιά

Σάββατο 12 Ιουνίου, 18.00 - 20.00

Παρουσίαση εργασιών- project

Σάββατο 19 Ιουνίου, 18.00 – 20.00

Χορηγοί Επικοινωνίας