Ψηφιακή Πλατφόρμα Πολιτισμού culture365.gr
Ελληνισμός του Πόντου: Ιστορία και Πολιτισμός

Ελληνισμός του Πόντου: Ιστορία και Πολιτισμός

Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην ιστορική διαδρομή των Ελλήνων. Πολλοί αρχαιοελληνικοί μύθοι επιβεβαιώνουν την ελληνική παρουσία του Εύξεινου Πόντου πριν χιλιάδες χρόνια. Η Αργοναυτική Εκστρατεία, ο μύθος του Φρίξου και της Έλλης, ο Προμηθέας δεσμώτης, η Ιφιγένεια στην Ταυρίδα, ο άθλος του Ηρακλή στο νησί της Αριτιάς, οι Αμαζόνες.

Κατά την αρχαιότητα, οι πόλεις του Εύξεινου Πόντου δημιουργήθηκαν ως αποικίες για εμπορικούς σκοπούς. Η πρώτη ελληνική πόλη ήταν η Σινώπη. Σταδιακά, άρχισαν να δημιουργούνται κι άλλες, όπως η Τραπεζούντα, που έγινε το κέντρο της αρχαίας Ελλάδας και της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, καθώς το λιμάνι της ένωνε την Ανατολή με τη Δύση. Άλλες σημαντικές πόλεις ήταν η Κερασούντα, η Σαμψούντα, η Καισάρεια.

Κατά την περίοδο επικράτησης της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ο ελληνισμός του Πόντου αναπτύχθηκε και διέπρεψε, η ελληνική γλώσσα εξαπλώθηκε και επικράτησε ο Χριστιανισμός.

Κατά τα βυζαντινά χρόνια, η κατάσταση στον Πόντο άλλαξε δραματικά. Στις 26 Αυγούστου του 1071, στην ιστορική μάχη του Ματζικέρτ, οι Σελτζούκοι νίκησαν το Βυζάντιο και εγκαταστάθηκαν μόνιμα, αλλάζοντας το χάρτη της περιοχής. Με την επικράτησή τους απέκτησαν τρομερή δύναμη. Η σταδιακή κατάρρευση του βυζαντινού κράτους και της χριστιανικής ορθόδοξης εκκλησίας ήταν πλέον γεγονός.

Ακολούθησαν σφοδρές διαμάχες και συγκρούσεις σε όλα τα επίπεδα. Διωγμοί, βίαιοι εξισλαμισμοί, παιδομάζωμα, εξοντωτικά μέτρα.

Παρά τις σκληρότητες και τις βιαιότητες που βίωναν, οι Πόντιοι ανέπτυξαν την οικονομία και την παιδεία τους, μαζί και τον πολιτισμό τους. Η άνθηση του Ελληνισμού ενόχλησε τους Οθωμανούς και ενέτεινε τον εθνικισμό. Δίχως να το γνωρίζουν οι Πόντιοι, είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εξόντωσή τους.

Τον πολιτισμό τους κατάφεραν να τον διασώσουν οι εναπομείναντες Πόντιοι που εκδιώχθηκαν και τον μεταλαμπάδευσαν στις επόμενες γενιές. Χαρακτηριστικά είναι τα έντονα στοιχεία παραδόσεων και εθίμων που μετέφεραν στην Ελλάδα. Τα ποντιακά τραγούδια και η ποντιακή λύρα, οι ποντιακοί χοροί, όπως ο Πυρρίχιος χορός, ο χορός της φωτιάς, η ποντιακή διάλεκτος, ήθη, έθιμα, παραδόσεις και θρύλοι, όπως το λόγιο έπος του “Βασιλείου Διγενή Ακρίτα”, διατηρούνται αναλλοίωτα έως τις μέρες μας.

Στις 24 Φεβρουαρίου 1994, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους και ψήφισε ομόφωνα να οριστεί η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η Βουλή των Ελλήνων τιμά την Ημέρα Μνήμης και σήμερα το βράδυ η πρόσοψη της Βουλής θα φωταγωγηθεί με το συμβολικό λογότυπο-μήνυμα, δηλώντας την άσβεστη ιστορική μνήμη και το πάγιο αίτημα της ιστορικής αποκατάστασης για την εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μία σειρά από ντοκιμαντέρ της ΕΤ3 για την ιστορία και τον πολιτισμό των Ποντίων παρακάτω. Δείτε όλα τα βίντεο ΕΔΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu