Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Γεννήσεις
1889 – Γκαμπριέλα Μιστράλ (πραγματικό όνομα Λουσίλα Γοδόι Αλκαγιάγα) (7 Απριλίου 1889 – 10 Ιανουαρίου 1957), Χιλιανή ποιήτρια, διπλωμάτης, εκπαιδευτικός και φεμινίστρια. Το 1945 έγινε η πρώτη λογοτέχνης της Λατινικής Αμερικής που κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας “για τη λυρική της ποίηση που εμπνεύστηκε από δυνατά συναισθήματα και την έκανε σύμβολο των ιδεαλιστικών φιλοδοξιών ολόκληρου του λατινο-αμερικάνικου κόσμου”. Το 1951 τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Χιλής.
1907 – Μελισσάνθη (7 Απριλίου 1907 – 9 Νοεμβρίου 1991), Ελληνίδα ποιήτρια. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της τιμήθηκε με τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών (1936), με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1965), με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1976), με το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη κ.α. Εκτός από τις επιμέρους τιμητικές διακρίσεις έργων της, η Μελισσάνθη τιμήθηκε για το σύνολο της ποιητικής προσφοράς της με το παράσημο Χρυσό Σταυρό του Βασιλικού Τάγματος της Ευποιίας.
1915 – Μπίλι Χόλιντεϊ (πραγματικό όνομα Ελεονόρα Φάγκαν) (7 Απριλίου 1915 – 17 Ιουλίου 1959), διακεκριμένη Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός της τζαζ.
1922 – Απόστολος Καλδάρας (7 Απριλίου 1922 – 8 Απριλίου 1990), Έλληνας συνθέτης. Το τραγούδι το οποίο και τον ανέδειξε και τον κατέταξε στους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς του είδους αυτού ήταν το “Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι”. Συνεργάστηκε με πολλά σπουδαία ονόματα της εποχής όπως το Βαγγέλη Περπινιάδη, το Στράτο Διονυσίου, το Μιχάλη Μενιδιάτη κ.ά. Στιχουργικά συνεργάστηκε με τους στιχουργούς Κώστα Βίρβο, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Πυθαγόρα, Σώτια Τσώτου και με πολλούς άλλους.
1928 – Τζέιμς Γκάρνερ (7 Απριλίου 1928 – 19 Ιουλίου 2014), Αμερικανός ηθοποιός, υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τη συμμετοχή του στην ταινία του Μάρτιν Ριτ “Τρεις για το Δρόμο” (1985).
1939 – Φράνσις Φορντ Κόπολα (7 Απριλίου 1939), Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός του κινηματογράφου. Είναι διάσημος και πολυβραβευμένος για τη σκηνοθεσία του σε ταινίες όπως “Ο Νονός” και “Αποκάλυψη Tώρα”, οι οποίες θεωρούνται από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.
1952 – Δημήτρης Λάγιος (7 Απριλίου 1952 – 11 Απριλίου 1991), Έλληνας συνθέτης, επιδόθηκε στη μελοποίηση μεγάλων ποιητών (“Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας” σε μελοποιημένη ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, “Ιδανικοί Αυτόχειρες” σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη και Ψαλμοί, ποίηση Δαβίδ. Παράλληλα μελέτησε την επτανησιακή μουσική, καρπός της οποίας υπήρξε μια σειρά σχετικών δίσκων.
1954 – Τζάκι Τσαν (7 Απριλίου 1954), Κινέζος ηθοποιός. Έχει παίξει σε πολλές ταινίες με πρόσφατες τις ταινίες “Karate Kid” και ”Chinese Zodiac”. Έχει κερδίσει συνολικά 28 βραβεία ενώ βρέθηκε υποψήφιος για 34. Έχει κερδίσει πάνω από πάνω 10 φορές το βραβείου καλύτερου ηθοποιού καθώς και το βραβείο καλύτερης ταινίας.
1956 – Ηλίας Λιούγκος (7 Απριλίου 1956), Έλληνας τραγουδοποιός, συνεργάστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι, τόσο ως ερμηνευτής όσο και ως συνθέτης.
1962 – Μιχαήλ Κρουγκ (7 Απριλίου 1962 – 1 Ιουλίου 2002), Ρώσος τραγουδιστής του λεγόμενου “ρωσικού chanson”, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά λαϊκή μουσική παράδοση της φυλακής, όπως το Ελληνικό ρεμπέτικο τραγούδι.
1964 – Ράσελ Κρόου (7 Απριλίου 1964) είναι Νεοζηλανδός ηθοποιός, παραγωγός και τραγουδιστής. Βραβεύθηκε με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Μάξιμος Δέκιμος Μερίδιος στην ταινία”Μονομάχος” (2000). Έχει προταθεί επίσης επίσης για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τις ταινίες “The Insider” (1999) και “Ένας υπέροχος άνθρωπος” (2001). Έχει κερδίσει πολλά βραβεία κατά τη διάρκεια της καριέρας του μεταξύ των οποίων και ένα αστέρι στην Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ, τρεις διαδοχικές υποψηφιότητες για Όσκαρ (1999-2001), μια Χρυσή Σφαίρα, ένα Βραβείο BAFTA και ένα Βραβείο Όσκαρ.
1967 – Άρτεμις Γουνάκη (7 Απριλίου 1967), Ελληνογερμανίδα συνθέτρια και τραγουδίστρια. Τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας από τις εμφανίσεις της σε τηλεοπτικά προγράμματα, στα οποία δούλεψε ως vocal coach και ως κριτής (“Popstars”, “Eurostar”).
1971 – Γκιγιόμ Ντεπαρντιέ (7 Απριλίου 1971 – 13 Οκτωβρίου 2008), Γάλλος ηθοποιός, γιος του επίσης ηθοποιού Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Υπήρξε ανέκαθεν ένας πολύ ευαίσθητος ηθοποιός. Ήταν βραβευμένος με το Σεζάρ Υποσχόμενου Ηθοποιού το 1995. Το 1999 απέσπασε το βραβείο Γκιγιόν Καλύτερου Ηθοποιού για το ρόλο του στην ταινία Pola X.
1972 – Μάρθα Φριντζήλα (7 Απριλίου 1972), Ελληνίδα τραγουδίστρια. Διετέλεσε καθηγήτρια υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (2006–2012). Είναι ιδιοκτήτρια και υπεύθυνη του χώρου τέχνης και εκπαίδευσης Baumstrasse και ιδρυτής του Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως η Μαρία Φαραντούρη, η Χάρις Αλεξίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Τάνια Τσανακλίδου, η Λένα Πλάτωνος, οι Mode Plagal, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, οι Χαΐνηδες και ο Μιχάλης Γρηγορίου.
Θάνατοι
1600 – Μπακί (1526 – 7 Απριλίου 1600) (πραγματικό όνομα Μαχμούντ Αμντουλμπακί), Οθωμανός ποιητής, ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές της τουρκικής λογοτεχνίας. Έμεινε γνωστός ως “Σουλτάνος των ποιητών”.
1614 – Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1 Οκτωβρίου 1541 – 7 Απριλίου 1614), γνωστός επίσης με τo ιταλικό προσωνύμιο El Greco, που σημαίνει Ο Έλληνας, ήταν Κρητικός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της ισπανικής Αναγέννησης. Η τεχνοτροπία του θεωρείται έκφραση της Βενετικής Σχολής και του μανιερισμού όπως αυτός διαμορφώθηκε στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα, αναγνωρίστηκε ως πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης που αξιοποίησε στοιχεία της Ανατολικής και Δυτικής παράδοσης, και το έργο του επανεκτιμήθηκε, διατηρώντας μέχρι σήμερα δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στους μείζονες ζωγράφους όλων των εποχών.
1917 – Σπυρίδων Σαμάρας (17 Νοεμβρίου 1861 – 7 Απριλίου 1917) ήταν ένας από τους διαπρεπέστερους Έλληνες συνθέτες και ο κορυφαίος συνθέτης της Επτανησιακής Σχολής. Διακρίθηκε στο χώρο της όπερας.
1967 – Γιώργης Ζάρκος ή Πάρκος (1902 – 7 Απριλίου 1967) ήταν Έλληνας συγγραφέας. Ορισμένα από τα έργα του: “Δεν είναι και σπουδαίο πράμα ο θάνατος” (1928), “Η μεγάλη στρατιά” (1945), “Νουβέλες και Διηγήματα” (1927-1948).
1981 – Νόρμαν Τόρογκ (23 Φεβρουαρίου 1899 – 7 Απριλίου 1981), Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος βραβευμένος με Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία “Skippy” του 1931. Είναι μέχρι και σήμερα ο σκηνοθέτης που κέρδισε ποτέ το εν λόγω βραβείο σε μικρότερη ηλικία. Ο Τόρογκ γύρισε 180 ταινίες με σημαντικότερες τις: “Νανούρισμα” (1933), “Οι περιπέτειες του Τομ Σώγιερ” (1938), “Αδέσποτα νιάτα” (1938) για το οποίο προτάθηκε για Όσκαρ Σκηνοθεσίας, “Ο νεαρός Τομ Έντισον” και “Τα συνεταιράκια” (1956). Σκηνοθέτησε μερικούς από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του εικοστού αιώνα όπως τον Σπένσερ Τρέισι, τον Μίκι Ρούνεϊ, την Τζούντι Γκάρλαντ, τον Φρεντ Ασταίρ, τον Τζιν Κέλι, την Ντέμπορα Κερ, τον Ντιν Μάρτιν και τον Τζέρι Λιούις. Σκηνοθέτησε επίσης τον Έλβις Πρίσλεϊ σε εννιά ταινίες. Για την προσφορά του στην 7η τέχνη ο Τόρογκ έχει το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ.
1995 – Θανάσης Πετσάλης – Διομήδης (11 Σεπτεμβρίου 1904 – 7 Απριλίου 1995), Έλληνας πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας, γνωστός κυρίως για τα ιστορικά του μυθιστορήματα. (“Οι Μαυρόλυκοι”, “Η καμπάνα της Αγια -Τριάδας” (1948), “Η Κυρία των τιμών” (1943))
2000 – Άκης Πάνου (15 Δεκεμβρίου 1933 – 7 Απριλίου 2000), Έλληνας συνθέτης και στιχουργός, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδοποιούς.
2005 – Γρηγόρης Μπιθικώτσης (11 Δεκεμβρίου 1922 – 7 Απριλίου 2005), Έλληνας τραγουδιστής και συνθέτης. Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Έλληνες τραγουδιστές-τραγουδοποιούς. Ονομάστηκε “ο Σερ” του ελληνικού τραγουδιού. Τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον Ιανουάριο του 2003 με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα, καθώς και με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών.
Πηγή: https://el.wikipedia.org