You are currently viewing Συμβαίνει τον Ιανουάριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Συμβαίνει τον Ιανουάριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης υποδέχεται το 2022 με μια σειρά από εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους:

ΠΡOΓΡAΜΜA ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:

1.Συναυλία κλασικής μουσικής Raising Music Stars

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης φιλοξενεί συναυλία κλασσικής μουσικής νέων καλλιτεχνών, βραβευθέντων του 4ου πανελληνίου Διαγωνισμού Orpheus Soloists. Η διάρκεια της συναυλίας θα είναι περίπου 70’ λεπτά. Η είσοδος επιτρέπεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών θα πρέπει να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στοn χώρο. Η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της συναυλίας είναι υποχρεωτική.  15 Ιαν 2022,  20:00, Φουαγιέ Μουσείου 

Δείτε περισσότερα 


 

2.Θεματική ξενάγηση:                                                                                         

Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία [1821-2021]. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σάς προσκαλεί σε μια περιήγηση στην περιοδική του έκθεση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Ελάτε να αναστοχαστούμε την ιστορία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας μέσα από τις περιπέτειες των μνημείων της και τη συλλογική μνήμη. Εκθέματα και προσωπικές ιστορίες επώνυμων και ανώνυμων αντανακλούν τα γεγονότα, τις ιδεολογίες και το πνεύμα της εποχής και φωτίζουν μια σημαντική, αλλά σχετικά άγνωστη σελίδα της ελληνικής ιστορίας. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από αρχαιολόγο του Μουσείου.

Δείτε περισσότερα

27 Ιαν 2022, 12:00 Αίθουσες Περιοδικών Εκθέσεων Α’ και Β’  

3.Λέσχη ανάγνωσης διαδικτυακά στο ΑΜΘ:                                             

 Η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις διαδικτυακές συναντήσεις της με Έλληνες συγγραφείς και μεταφραστές. Επόμενος καλεσμένος μας είναι ο πεζογράφος Γιάννης Ατζακάς με το βραβευμένο του μυθιστόρημα «Θολός βυθός» και τη συλλογή διηγημάτων «Σκυφτοί περάσανε», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα. Η συνάντησή μας μαζί του θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, 6-8 το βράδυ. 

                                           

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Γιάννης Ατζακάς γεννήθηκε στον Θεολόγο της Θάσου. Αποφοίτησε το 1966 από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1975 εργάστηκε στην ιδιωτική και τη δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Τα έργα του «Διπλωμένα φτερά», «Θολός βυθός» και «Φως της Φονιάς» αποτελούν τριλογία. Δημοσίευσε επίσης την πολιτική νουβέλα «Κάτω από τις οπλές», τη συλλογή διηγημάτων «Λίγη φλόγα, πολλή στάχτη» και τη νουβέλα «Η σπηλιά». Ο «Θολός βυθός» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2009.   

                                                                             

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο «Θολός βυθός» έχει θέμα του τα παιδικά στρατόπεδα της βασίλισσας Φρειδερίκης, εκεί όπου ο μικρός πρωταγωνιστής εξαγνίζεται από τις αμαρτίες του αριστερού πατέρα του και ετοιμάζεται να παραδοθεί αμόλυντος στην κοινωνία. Η φωνή του ώριμου άντρα εναλλάσσεται με εκείνη του αγοριού μεταπηδώντας από το «τώρα» στο «τότε». Η ιστορία που περιγράφει ο συγγραφέας είναι βιωματική. «Ήθελα να διασώσω την εποχή όπως την έζησα», λέει. «Να αφηγηθώ τις δοκιμασίες που πέρασα και ταυτόχρονα να σώσω την ψυχή μου». Επίσης, θα μιλήσουμε για τη συλλογή διηγημάτων «Σκυφτοί περάσανε», όπου μέσα από επτά μικρογραφίες καταγράφονται οι ιστορίες όσων περνούν από δίπλα μας σαν σκιές και χάνονται χωρίς ποτέ να τους αντικρίζουμε. 30 Ιαν 2022, 18:00

Δείτε περισσότερα:

4.Θεματική ξενάγηση:

Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία [1821-2021]

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σάς προσκαλεί σε μια περιήγηση στην περιοδική του έκθεση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Ελάτε να αναστοχαστούμε την ιστορία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας μέσα από τις περιπέτειες των μνημείων της και τη συλλογική μνήμη. Εκθέματα και προσωπικές ιστορίες επώνυμων και ανώνυμων αντανακλούν τα γεγονότα, τις ιδεολογίες και το πνεύμα της εποχής και φωτίζουν μια σημαντική, αλλά σχετικά άγνωστη σελίδα της ελληνικής ιστορίας.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από αρχαιολόγο του Μουσείου.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00)

Δείτε περισσότερα

27 Ιαν 2022, 12:00, Αίθουσες Περιοδικών Εκθέσεων Α’ και Β’

ΠΕΡΙΟΔΙΚEΣ ΕΚΘEΣΕΙΣ:

1.ΓΙA ΜΙA ΦΛOΓA ΠΟΥ ΚAIΕΙ. ΑΡΧAΙOΤΗΤΕΣ ΚAΙ ΜΝΗΜΗ, ΘΕΣΣAΛΟΝIΚΗ – ΜAΚΕΔΟΝIA [1821-2021]:

Η περιοδική έκθεση Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία [1821-2021] εγκαινιάστηκε στις 15 Ιουλίου 2021 και αποτελεί τη συμμετοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από τον σημαντικότερο σταθμό της νεότερης ελληνικής ιστορίας, το ξέσπασμα του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία.  Σχεδόν 100 χρόνια μεσολαβούν από το 1821 μέχρι το 1912, όταν ενσωματώνεται και η Μακεδονία στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Ένας αιώνας προσμονής, όπου η φλόγα της εξέγερσης γίνεται μια φλόγα που συνεχίζει να καίει χρόνια για τους απανταχού Έλληνες. ​Η έκθεση επιχειρεί να φωτίσει αυτή τη σημαντική αλλά σχετικά άγνωστη σελίδα της ελληνικής ιστορίας, εστιάζοντας στον ρόλο των αρχαιοτήτων ως υλική υπόσταση και πνευματική παρακαταθήκη στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης. Αρχαιότητες, έργα συλλεκτών, κειμήλια και αρχειακό υλικό παρουσιάζονται μαζί με κειμενικές πηγές, οπτικό και ηχητικό υλικό, σε μια εκθεσιακή αφήγηση που εντάσσει τα χρόνια της Επανάστασης, αλλά και τα χρόνια πριν και μετά από αυτήν, στη συνολική ιστορική διαδρομή της Θεσσαλονίκης. Τα 117 αντικείμενα της έκθεσης συμπλέκονται με τις προσωπικές ιστορίες επώνυμων και ανώνυμων, αντανακλώντας τα γεγονότα, τις ιδεολογίες και το πνεύμα της εποχής και προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων: 1.Ποιες αλλαγές σημάδεψαν τον μετασχηματισμό της Θεσσαλονίκης μετά την οθωμανική κατάκτηση;
2.Πώς τα τείχη της διαφύλαξαν μέσα τους, και στη συνέχεια αποκάλυψαν τα μνημονικά ίχνη της πολυτάραχης ιστορίας της;
3.Πώς είδαν ταξιδιώτες και περιηγητές στη Θεσσαλονίκη του Λεβάντε τα αρχαιοελληνικά μνημεία της;
4.Τι ρόλο έπαιξαν οι αρχαιότητες στις προεπαναστατικές διεργασίες και τα απελευθερωτικά οράματα του μακεδονικού χώρου;
5.Ποια η τύχη των επαναστατικών κινημάτων και των αγωνιστών του μακεδονικού χώρου;
6.Ποια η δράση της ελληνικής κοινότητας στα χρόνια της προσμονής για την απελευθέρωση;
Τη μουσειακή εμπειρία εμπλουτίζει η ανάπτυξη μιας ξεχωριστής ενότητας με τίτλο Με τη δική τους φωνή, που διατρέχει όλη την έκθεση με τη λογική των μικροϊστοριών. Πρόκειται για ακουστικά αρχεία, αντιπροσωπευτικά κάθε εκθεσιακής ενότητας, που μέσα από μικρά αποσπάσματα μαρτυριών ανθρώπων της εποχής, μάς μεταφέρουν την ατμόσφαιρα και το άρωμα της ιστορίας. Ο εορτασμός της επετείου δίνει την ευκαιρία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης να διοργανώσει μια έκθεση που μας βοηθά να αναστοχαστούμε την ιστορία της πόλης μέσα από τις περιπέτειες των μνημείων της και τη συλλογική μνήμη.                                                                    Οι φορείς και οι συλλέκτες οι οποίοι συμμετέχουν με δανεισμό αντικειμένων στην πραγματοποίηση της έκθεσης είναι οι εξής:        Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Συλλογή Γιώργου Κωνσταντινίδη (ιστορικό οικογενειακό αρχείο), Συλλογή Κώστα Σταμάτη (γκραβούρες), Συλλογή Βασίλη Νικόλτσιου (ιστορικά πολεμικά κειμήλια). Πλήθος άλλων φορέων και συλλεκτών έδωσαν την άδεια για τη χρήση οπτικού υλικού.                                                       

Παράλληλα με τα εκθέματα, προβάλλεται σύντομη ταινία διάρκειας 7 λεπτών που μεταδίδει μέσα από την εικόνα, την αφήγηση και το ηχητικό περιβάλλον την ατμόσφαιρα και τα μηνύματα της έκθεσης. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιείται, σε συνεργασία με το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (Γενικά Αρχεία του Κράτους-Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας), το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Ένας χάρτης, ένα νόμισμα, μια ιστορία για την ελευθερία. Η Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή μετατρέπεται σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για τους μαθητές Ε’ – Στ’ Δημοτικού, προσφέροντας ένα νοητό ταξίδι στους τόπους και τους ανθρώπους που ενέπνευσαν την Επανάσταση. Τα παιδιά καλούνται να ακολουθήσουν διαδρομές, να παρατηρήσουν τα σύμβολα, να παίξουν με τα νομίσματα, να σχολιάσουν και να πουν τις δικές τους ιστορίες.  Η έκθεση θα συνοδευτεί από δίγλωσσο κατάλογο στα ελληνικά και αγγλικά, ο οποίος θα κυκλοφορήσει σύντομα.                                                           

Ώρες λειτουργίας:Ιούλιος 2021 –

Οκτώβριος 2021: 8:00 έως 20:00

Νοέμβριος 2021- Μάρτιος 2022: 9:00 έως 16:00

Απρίλιος 2022 – Ιούλιος 2022: 8:00 έως 20:00   

Δείτε περισσότερα

  2.ΝEA AΠΟΚΤΗΜAΤA / ΝEΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓIΣΕΙΣ:                                             

Στο πλαίσιο του εκθεσιακού θεσμού με τίτλο «Νέα αποκτήματα / νέες προσεγγίσεις», μία περίοπτη προθήκη στον χώρο υποδοχής του μουσείου καλωσορίζει τους επισκέπτες, συστήνοντάς τους μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες, νέες και παλιές, αρχαιότητές του: αντικείμενα που είτε αποκτήθηκαν πρόσφατα και για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο επιστημονικό και ευρύ κοινό είτε ανασύρθηκαν από τα ράφια των αποθηκών για να εκτεθούν υπό το πρίσμα μιας νέας προσέγγισης, όπως μετά από μία διαδικασία αποκατάστασης, μία νέα ερμηνεία ή νέα επιστημονικά δεδομένα.                                                                               

Ένα ακόμα νέο απόκτημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό: ένα αττικό αγγείο κλασικών χρόνων που πρόσφατα επαναπατρίσθηκε, έχοντας διανύσει μία ενδιαφέρουσα διαδρομή από τα χρόνια της Κατοχής μέχρι σήμερα. Σας περιμένουμε από κοντά, για να μοιραστούμε την ιστορία του.     

Μικρής διάρκειας ξενάγηση στα «Νέα αποκτήματα / νέες προσεγγίσεις» θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από αρχαιολόγο του μουσείου.               01 ΟΚΤ 2021 – 31 ΙAΝ 2022

Δείτε περισσότερα

3.Η ΚAΤAΧΩΣΗ ΚAΙ ΠΡΟΣΤAΣIA ΤΩΝ AΡΧAIΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟY ΑΡΧAΙΟΛΟΓΙΚΟY ΜΟΥΣΕIΟΥ ΚAΤA ΤΟΝ Β’ ΠAΓΚOΣΜΙΟ ΠOΛΕΜΟ:

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει για μία ακόμη χρονιά στο διεθνές φωτογραφικό φεστιβάλ Thessaloniki PhotoBiennale. Η φετινή 24η διοργάνωση θα ανοίξει την αυλαία της την 1η Οκτωβρίου 2021 και θα διαρκέσει έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022, με ένα πρόγραμμα 19 εκθέσεων φωτογραφίας και με τη συμμετοχή 94 καλλιτεχνών από 18 χώρες. Το ΑΜΘ παρουσιάζει, σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, μια έκθεση ψηφιοποιημένου αρχειακού φωτογραφικού υλικού με τίτλο «Η κατάχωση και προστασία των αρχαίων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Μέσα από 26 φωτογραφίες του Φωτογραφικού Αρχείου του ΕΑΜ θα παρουσιαστεί το σημαντικό έργο της απόκρυψης και διαφύλαξης των αρχαιοτήτων του στις παραμονές της γερμανικής Κατοχής της Αθήνας, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.                                                           

  05 ΟΚΤ 2021 – 19 ΙAΝ 2022

Δείτε περισσότερα

Επιμέλεια: Μαρία Λαγογιάννη-Γεωργαράκου, Μαρία Χιδίρογλου