You are currently viewing Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης -ο βυζαντινός κόσμος στον 21ο αι.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης -ο βυζαντινός κόσμος στον 21ο αι.

Συντάκτρια Μαριορή Γρηγορίου

Περπατώντας στη Λεωφόρο Στρατού, απέναντι από το Πεδίο του Άρεως στη Θεσσαλονίκη , συναντάει κανείς ένα εντυπωσιακό κτίριο με χαρακτηριστική κόκκινη πλινθόκτιστη όψη. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα δείγματα δημόσιας αρχιτεκτονικής των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα και ζωγράφου Κυριάκου Κρόκου, το οποίο στεγάζει από το 1994 το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της πόλης.

Το μουσείο δεσπόζει σε ένα ιδιαίτερο σημείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και, μαζί με το γειτονικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, συγκροτεί μία πολιτιστική νησίδα, σηματοδοτώντας τον ιδιαίτερο αστικό-κοινωνικό χαρακτήρα της περιοχής.

Κατασκευασμένο από τούβλο και μπετόν, το κτίριο του μουσείου αποτελεί ένα συμπαγές επιβλητικό σύνολο με φαινομενικά «φρουριακή» αισθητική, το οποίο λειτουργεί ως μία «μηχανή του χρόνου» που μεταφέρει τον επισκέπτη σε μία άλλη εποχή. Διασχίζοντας το εντυπωσιακό περίστυλο αίθριο και μπαίνοντας στο εσωτερικό του, μέσω της επιβλητικής πύλης από ορείχαλκο, καλείται αυτός να κινηθεί, μέσα από τους διαδρόμους και τις αίθουσες των εκθεμάτων, στον χρόνο και τις φάσεις της ιστορικής εξέλιξης, ακολουθώντας μία διαδοχική αφήγηση της βυζαντινής ιστορίας.

Καλύπτοντας έκταση 3500 περίπου τ.μ. οι συλλογές του μουσείου, που στεγάζονται σε 11 ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, περιλαμβάνουν γλυπτά, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, εικόνες, νομίσματα, επιγραφές, κεραμική, χειρόγραφα, αντικείμενα μικροτεχνίας και υαλουργίας κ.ά. Το σύνολο των εκθεμάτων προέρχεται κυρίως από ανασκαφές στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελούσε το πιο σημαντικό κέντρο στο ευρωπαϊκό τμήμα της βυζαντινής αυτοκρατορίας μετά την Κωνσταντινούπολη, αλλά και τον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας και καλύπτει χρονολογικά την παλαιοχριστιανική, βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, προσφέροντας στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εικόνα του βυζαντινού πολιτισμού.

Εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις, το μουσείο διαθέτει εξειδικευμένα εργαστήρια συντήρησης ξύλινων εικόνων, κεραμικής, γυαλιού, οστού, μετάλλου, χαρτιού, τοιχογραφίας, ψηφιδωτού, λίθου και μαρμάρου, δύο αμφιθέατρα για τη διοργάνωση διαλέξεων/ημερίδων και πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων, ενώ στον χώρο λειτουργεί και εστιατόριο.

Το 2001 το κτίριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού κηρύχθηκε από το ΥΠ.ΠΟ. ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης», ενώ το 2005 τιμήθηκε με το «Βραβείο Μουσείου» του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Με το σύνθημα «Είμαστε μακριά αλλά παραμένουμε κοντά» το μουσείο ξεκίνησε, από τον Δεκέμβριο του 2020, να υλοποιεί σειρά ψηφιακών δράσεων που στοχεύουν στην ψυχαγωγική και εκπαιδευτική επαφή του κοινού με τις εκθέσεις του. Πρόκειται για δράσεις που προσκαλούν τον επισκέπτη να γνωρίσει την καθημερινή ζωή του βυζαντινού κόσμου, παρουσιάζοντας είδη ενδυμασίας, βυζαντινά φαγητά και συνταγές, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, και όλα αυτά μέσα από ψυχαγωγικό βίντεο και εφαρμογές που απευθύνονται τόσο σε ενήλικες όσο και παιδιά.

Δείτε τις ψηφιακές δράσεις του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού
– Παίζουμε με τα αγγεία του Μουσείου;

Μέσα από την δράση αυτή οι οικογένειες και τα παιδιά μαθαίνουν τα σχήματα, τα ονόματα και τις χρήσεις των βυζαντινών κεραμικών αγγείων, συνδυάζοντας τα με τα αντίστοιχα χρηστικά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε σήμερα στα σπίτια μας.
Περισσότερα

-Πρόσκληση στο τραπέζι των Βυζαντινών
Η ψηφιακή αυτή δράση αποτελεί μια πρόσκληση στο τραπέζι των βυζαντινών χρόνων. Οι επισκέπτες καλούνται να βρουν τις ομοιότητες και διαφορές της σύγχρονης διατροφής με αυτή των Βυζαντινών, ενώ παρουσιάζεται και ο τρόπος παρασκευής μίας πολύ διαδεδομένης στους Βυζαντινούς συνταγής, του σφουγγάτου.

Περισσότερα

-Η ενδυμασία στο Βυζάντιο
Μέσα από ένα ψυχαγωγικό βίντεο που απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά και περιλαμβάνει φωτογραφίες εκθεμάτων του μουσείου και σύντομα κείμενα, παρουσιάζονται όψεις της ενδυμασίας βασιλιάδων, στρατιωτών και χωρικών του Βυζαντίου.

Περισσότερα

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης