You are currently viewing Το ζεύγος Πάλμερ-Σικελιανού και η αναβίωση της Δελφικής Ιδέας

Το ζεύγος Πάλμερ-Σικελιανού και η αναβίωση της Δελφικής Ιδέας

Η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1874 στη γειτονιά Γκράμερσυ Παρκ του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη. Ήταν Αμερικανίδα μελετήτρια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, χορογράφος και ιστορικός του χορού, με αξιοσημείωτο έργο στην προαγωγή του ελληνικού χορού, θεάτρου, μουσικής καθώς και της υφαντικής τέχνης. Σπούδασε αρχαιολογία και χορογραφία στην Αμερική και στο Παρίσι. Η ζωή της και οι καλλιτεχνικές της ασχολίες την έφεραν διαχρονικά σε επαφή με αρκετές αξιόλογες προσωπικότητες της τέχνης. Εμπνεύσθηκε και ταυτόχρονα ενέπνευσε χορευτές όπως την Ισιδώρα Ντάνκαν και τον Τεντ Σων, τη Γαλλίδα λογοτέχνιδα Κολέτ, την ποιήτρια και συγγραφέα Νάταλι Μπάρνεϋ και την ηθοποιό Σαρά Μπερνάρ. Στη συνέχεια παντρεύτηκε τον Έλληνα ποιητή Άγγελο Σικελιανό, μαζί με τον οποίο διοργάνωσαν τις “Δελφικές Εορτές” (δηλαδή εκδηλώσεις τέχνης, θεάτρου και μουσικής στους Δελφούς), ελπίζοντας να προαγάγει μία ισορροπημένη αίσθηση διαφωτισμού που θα εξυπηρετούσε την εδραίωση της ειρήνης και της αρμονίας στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Η Εύα Πάλμερ. Archives of Vivette Tsarlamba-KaklamaniWikimedia Commons
Άγγελος Σικελιανός/Wikimedia Commons

Ο Άγγελος Σικελιανός γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1884 στη Λευκάδα, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Ήταν ένας από τους μείζονες Έλληνες παραδοσιακούς ποιητές. Το έργο του διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο. Αποφοίτησε από το τετρατάξιο γυμνάσιο το 1900 και τον επόμενο χρόνο εγγράφηκε στη Νομική Σχολή της Αθήνας, χωρίς ωστόσο να ολοκληρώσει ποτέ τις νομικές του σπουδές. Τα ενδιαφέροντά του ήταν καθαρά λογοτεχνικά και από νωρίς μελέτησε Όμηρο, Πίνδαρο, Ορφικούς και Πυθαγόρειους, λυρικούς ποιητές, προσωκρατικούς φιλοσόφους, Πλάτωνα, Αισχύλο αλλά και την Αγία Γραφή και ξένους λογοτέχνες όπως τον Ντ’ Αννούντσιο. Τα επόμενα χρόνια πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια και στράφηκε στην ποίηση και το θέατρο. Το 1902, δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα στα λογοτεχνικά περιοδικά Διόνυσος και Παναθήναια.

Το 1906, η Εύα Πάλμερ γνώρισε τον Άγγελο Σικελιανό και ένα χρόνο αργότερα παντρεύτηκαν στην Αμερική. Το ζεύγος εγκαταστάθηκε το επόμενο έτος στην Αθήνα.

Εκείνη την περίοδο ο Σικελιανός ήρθε σε επαφή με αρκετούς πνευματικούς ανθρώπους και τελικά το 1909 δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή “Αλαφροΐσκιωτος”, η οποία προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στους φιλολογικούς κύκλους, αναγνωριζόμενη ως έργο-σταθμός στην ιστορία των νεοελληνικών γραμμάτων. Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, ο Σικελιανός επιστρατεύτηκε και συμμετείχε ως απλός στρατιώτης στο μέτωπο της Ηπείρου.

Ακολούθησε μια περίοδος έντονης αναζήτησης, που κατέληξε στην έκδοση των τεσσάρων τόμων της ποιητικής συλλογής “Πρόλογος στη Ζωή”, “Η Συνείδηση της Γης μου” (1915), “Η Συνείδηση της Φυλής μου” (1915), “Η Συνείδηση της Γυναίκας” (1916) και “Η Συνείδηση της Πίστης” (1917). Ο “Πρόλογος στη Ζωή” ολοκληρώθηκε αργότερα με τη “Συνείδηση της Προσωπικής Δημιουργίας”. Ακολούθησαν ακόμα τα χαρακτηριστικά ποιήματα “Το Πάσχα των Ελλήνων” και “Μήτηρ Θεού”, της περιόδου 1917 – 1920, καθώς και διάφορες συνεργασίες του με λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής.

Η Εύα ήταν μυημένη στην τέχνη και τη φιλοσοφία από τα παιδικά της χρόνια. Γοητεύτηκε βαθύτατα από τον ποιητή Άγγελο και τον αρχαιοελληνικό τρόπο ζωής του. Ο Άγγελος Σικελιανός ήταν μελετητής της αρχαίας ιστοριογραφίας και οραματιστής ενός οικουμενικού ιδεώδους, βασισμένο στη “Δελφική Ιδέα”, την ιδέα να δημιουργηθεί στους Δελφούς ένας παγκόσμιος πνευματικός πυρήνας ικανός να συνθέσει τις αντιθέσεις των λαών. Η Εύα άρχισε να μελετά εντατικά τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τους προσωκρατικούς φιλοσόφους, όπως είχε κάνει και ο Σικελιανός από την εφηβεία του. Το 1924, αποφάσισε να αφιερωθεί στο όνειρο του άνδρα της για την αναγέννηση των “Δελφικών Εορτών”.

Η “Δελφική Ιδέα” του Σικελιανού θα εκφραζόταν μόνο μέσα από τις “Δελφικές Εορτές”. Επηρεασμένος από τη μελέτη του έργου αρχαίων ποιητών, όπως του Πινδάρου, του Ομήρου, των Πυθαγόρειων αλλά και των λυρικών ποιητών, θέλησε να αναβιώσει το αρχαιοελληνικό πνεύμα. Με βάση την αρχαία Ελλάδα και πνευματικό κέντρο τους Δελφούς, ο Σικελιανός επιθυμούσε να πραγματοποιήσει μια σύγχρονη παράδοση, η οποία θα αποσκοπούσε στην ενότητα και την ειρήνη όλων των λαών. Οραματιζόταν ακόμη τη “Δελφική Ένωση”, όπου κυρίαρχος στόχος θα ήταν η ένωση όλων των λαών, αλλά και το “Δελφικό Πανεπιστήμιο”, όπου θα έκανε γνωστές και θα συνέδεε όλες τις παραδόσεις των χωρών.

Reproduction of poster of Delphic Festival 1927_www.idcworld.org

Το 1927 ανέβηκε η αρχαία τραγωδία “Προμηθέας Δεσμώτης” και το 1930 οι “Ικέτιδες” του Αισχύλου, στο πλαίσιο των “Δελφικών Εορτών”. Η Εύα ανέλαβε τη σκηνοθεσία, τη διδασκαλία της μουσικής, τη χορογραφία, τα κοστούμια αλλά και τη διεκπεραίωση του τεράστιου γραφειοκρατικού έργου.

Οι πρώτες Δελφικές Εορτές ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Οι αναφορές του τύπου σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη ήταν θετικές και πολλοί που ήταν πριν αρνητικά διακείμενοι στην ιδέα μεταπείσθηκαν. Οι δύο παραστάσεις στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο καθιέρωσαν το ανέβασμα αρχαίων τραγωδιών και θεατρικών έργων στην Ελλάδα, ωστόσο, το πόνημα δυστυχώς δεν βρήκε μεγάλη απήχηση. Χωρίς τη χρηματοδότηση και τη στήριξη του κράτους, έγιναν πραγματικότητα μόνο οι αρχαίες παραστάσεις με την οικονομική βοήθεια της Εύας, η οποία, αφιερωμένη “ψυχή τε και σώματι” καθώς ήταν στο όραμα του συζύγου της, χρηματοδότησε ολόκληρη την προσπάθεια.

Η Εύα, απογοητευμένη και σχεδόν χρεοκοπημένη, αποφάσισε να εγκαταλείψει την προσπάθεια και επέστρεψε στην Αμερική. Το ζευγάρι χώρισε αλλά διατήρησε φιλικές σχέσεις. Η Εύα, μάλιστα, συνέχισε να στηρίζει τον Σικελιανό. Επιστρέφοντας στην Αμερική, αναζήτησε χρηματοδότες για τη συνέχιση των “Δελφικών Εορτών”, και παράλληλα, μέσα από διαλέξεις και άρθρα προωθούσε τη Δελφική Ιδέα. Όμως, η απήχηση δεν ήταν η αναμενόμενη.

Το 1950, ο Σικελιανός κατάφερε να αποσπάσει χρηματική επιχορήγηση για την αναβίωση των “Δελφικών Εορτών” και η Πάλμερ ετοιμάστηκε να ταξιδέψει στην Ελλάδα, όμως δεν τα κατάφερε. Δεν της εξέδιδαν διαβατήριο. Επέστρεψε στην Ελλάδα την άνοιξη του 1952, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Σικελιανού (Ο Άγγελος Σικελιανός έφυγε από τη ζωή στις 19 Ιουνίου 1951). Δύο εβδομάδες μετά την άφιξή της, η Πάλμερ υπέστη ένα μοιραίο εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ παρακολουθούσε στους Δελφούς τον “Προμηθέα Δεσμώτη” και πέθανε στις 4 Ιουνίου 1952 σε ηλικία 78 ετών. Σύμφωνα με την επιθυμία της τάφηκε στους Δελφούς.

Τα καλλιτεχνικά εγχειρήματα της Πάλμερ και του Σικελιανού και η στήριξη της δελφικής ιδέας ήρθαν σε μία περίοδο μεταξύ παγκόσμιων πολέμων. Το ζεύγος Πάλμερ-Σικελιανού δεν ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που επεχείρησαν μία αναβίωση του πνεύματος των Δελφών στην Ελλάδα και δεν θα ήταν και οι τελευταίοι. Η δελφική ιδέα επιβιώνει στη σύγχρονη εποχή με θεσμούς όπως το Διεθνές Δελφικό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Πολλά από τα ίδια ιδεώδη και αρχές ενσωματώνονται σε σύγχρονες προσπάθειες μουσικής, χορού και αθλητικών αγώνων.

Πηγές

Εύα Πάλμερ-Σικελιανού”, Βικιπαίδεια, Ανάκτηση 07.06.2020

Άγγελος Σικελιανός”, Βικιπαίδεια, Ανάκτηση 07.06.2020

Το ζευγάρι που τάφηκε στους Δελφούς. Άγγελος Σικελιανός-Εύα Πάλμερ”, Μηχανή του Χρόνου, Ανάκτηση 07.06.2020

This Post Has 40 Comments

  1. cheapest airfare guaranteed

    Hi there, I found your blog by way of Google even as searching for a similar subject, your website came up, it
    seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

    Hi there, just become alert to your blog via Google,
    and located that it is truly informative. I’m gonna watch out for brussels.
    I will be grateful if you happen to continue this in future.
    Many folks will likely be benefited out of your writing. Cheers!

  2. book flights

    Hi to every one, the contents present at this site are genuinely amazing for people knowledge,
    well, keep up the good work fellows.

  3. extremely low airfares

    It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely
    donate to this fantastic blog! I suppose for now i’ll settle for
    bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
    I look forward to fresh updates and will talk about this site with my Facebook group.
    Talk soon!

  4. gamefly

    It’s perfect time to make some plans for the long run and it’s time to be happy.
    I’ve read this post and if I may I desire to recommend you few fascinating things or tips.
    Maybe you could write next articles relating to this article.
    I desire to learn more issues approximately it!

  5. gamefly

    Very quickly this web site will be famous amid all blog viewers, due to it’s good content

  6. http://tinyurl.com/

    Thankfulness to my father who informed me concerning this
    weblog, this weblog is actually remarkable.

  7. tinyurl.com

    I like the helpful information you provide in your articles.
    I will bookmark your weblog and check again here regularly.
    I am quite sure I’ll learn lots of new stuff right here!
    Good luck for the next!

  8. http://tinyurl.com/

    Hi, i think that i saw you visited my web site so i
    came to “return the favor”.I’m trying to find things
    to improve my web site!I suppose its ok to use some of
    your ideas!!

  9. t.co

    Good way of explaining, and good paragraph to take data on the
    topic of my presentation subject matter, which i am going to present in school.

  10. tinyurl.com

    I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this
    post is written by him as no one else know such
    detailed about my difficulty. You’re amazing! Thanks!

  11. tinyurl.com

    I couldn’t refrain from commenting. Well written!

  12. http://bit.ly/3O7bCh0

    Why people still make use of to read news papers when in this technological world all is presented on net?

  13. tinyurl.com

    Valuable information. Fortunate me I discovered your web site accidentally, and I am surprised why this accident did not happened in advance!
    I bookmarked it.

  14. tinyurl.com

    What i don’t understood is in truth how you are no longer really much more smartly-liked
    than you might be right now. You are so intelligent. You know
    thus significantly on the subject of this subject, produced me in my view consider it from
    so many various angles. Its like women and men are not interested until it is
    one thing to do with Girl gaga! Your individual stuffs outstanding.

    All the time deal with it up!

  15. http://tinyurl.com/276ay2bp

    I’ve been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts in this kind of space .
    Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site.
    Reading this info So i am glad to show that
    I’ve an incredibly just right uncanny feeling I came upon exactly what I needed.
    I such a lot certainly will make sure to do not overlook this
    website and give it a glance on a relentless basis.

  16. http://tinyurl.com

    May I just say what a relief to uncover someone that genuinely knows what they are discussing
    over the internet. You certainly understand how to bring an issue
    to light and make it important. A lot more people
    should look at this and understand this side of the story.
    I can’t believe you are not more popular because you surely possess
    the gift.

  17. tinyurl.com

    Hey! Do you know if they make any plugins
    to safeguard against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

  18. t.co

    Undeniably believe that which you said. Your favorite
    justification appeared to be at the web the easiest factor to be aware of.
    I say to you, I definitely get annoyed whilst people consider issues
    that they just do not know about. You controlled to hit
    the nail upon the highest and also outlined out the entire
    thing without having side effect , folks can take
    a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  19. tinyurl.com

    Greate post. Keep writing such kind of info on your site. Im
    really impressed by it.
    Hi there, You’ve done a great job. I will certainly digg it
    and in my opinion recommend to my friends. I’m confident
    they’ll be benefited from this site.

  20. tinyurl.com

    Hey there! I know this is kinda off topic however , I’d figured
    I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or
    vice-versa? My website covers a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from each other.
    If you’re interested feel free to send me an e-mail.
    I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

  21. tinyurl.com

    You ought to take part in a contest for one of the greatest blogs online.
    I most certainly will recommend this blog!

  22. tinyurl.com

    I’ll immediately clutch your rss as I can not find your email subscription hyperlink or newsletter service.
    Do you’ve any? Kindly let me understand so that I may subscribe.
    Thanks.

  23. tinyurl.com

    It’s an remarkable paragraph designed for all the web visitors; they will get
    advantage from it I am sure.

  24. http://www.guiaservermu.com

    I am not sure where you are getting your info,
    but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more.
    Thanks for wonderful information I was looking for this info for my mission.

  25. tinyurl.com

    Hurrah, that’s what I was looking for, what a information! present here at
    this webpage, thanks admin of this web site.

  26. sheepdognation.net

    It’s awesome to pay a visit this site and reading the views of all mates
    regarding this article, while I am also eager of getting
    familiarity.

  27. tinyurl.com

    Why people still use to read news papers when in this technological world all is presented on net?

  28. special

    I’ve been exploring for a little for any high
    quality articles or weblog posts in this kind of house .
    Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this
    site. Studying this information So i’m happy to express that I
    have a very excellent uncanny feeling I discovered exactly what I needed.

    I so much undoubtedly will make sure to don?t disregard this website and provides
    it a look on a continuing basis.

    my page special

  29. tinyurl.com

    Wow, that’s what I was searching for, what a data!
    existing here at this blog, thanks admin of this website.

  30. tinyurl.com

    I was recommended this blog by my cousin. I am no longer positive whether
    this put up is written by way of him as no one else recognize such specified approximately
    my trouble. You are wonderful! Thanks!

  31. tinyurl.com

    I don’t even know how I finished up right here, however I thought this publish
    used to be great. I don’t recognise who you might be but definitely you are going to a well-known blogger when you aren’t
    already. Cheers!

  32. tinyurl.com

    Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have developed some nice methods
    and we are looking to swap strategies with others, why
    not shoot me an email if interested.

  33. http://tinyurl.com

    Hello my family member! I wish to say that this article is
    amazing, nice written and come with almost all important infos.

    I would like to see more posts like this .

  34. special

    excellent points altogether, you just won a emblem new reader.

    What would you suggest in regards to your post that you just made some days in the past?
    Any positive?

    Also visit my homepage … special

  35. special

    You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic
    to be actually something that I think I would never understand.
    It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for
    your next post, I’ll try to get the hang of it!

    Feel free to visit my page :: special

  36. http://tinyurl.com/2krxj74y

    Hi! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
    My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no back up.

    Do you have any methods to stop hackers?

  37. http://tinyurl.com

    you are really a just right webmaster. The web site loading pace
    is amazing. It seems that you are doing any distinctive trick.

    Furthermore, The contents are masterwork. you’ve performed a fantastic process in this topic!

  38. http://tinyurl.com

    I just could not leave your website prior to suggesting that
    I extremely loved the usual info a person supply in your guests?
    Is going to be again regularly to inspect new posts

  39. tracfone 2022

    Since the admin of this web site is working, no question very shortly
    it will be well-known, due to its feature contents.

    Here is my web page: tracfone 2022

Comments are closed.