You are currently viewing Τουρισμός στο Διάστημα;

Τουρισμός στο Διάστημα;

Γράφει ο συντάκτης Στέλιος Πανούριος

Πηγή: https://www.freethink.com/articles/space-tourism

Έχετε σκεφτεί ποτέ να πάτε διακοπές στο διάστημα; Λογικά όχι ακόμα μιας και οι πρώτες διακοπές θα είναι αυτές των πλουσίων, όμως τα εγγόνια μας ίσως σταθούν τυχερά. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να μην φανταστούμε τον εαυτό μας στο υποψήφιο διαστημικό λεωφορείο με προορισμό το διαστημικό μας ξενοδοχείο.

Πηγή: https://www.surrey.ac.uk/news/potential-radiation-risks-space-tourism

Σίγουρα είναι ένα βήμα και θέμα που όλοι θα θέλαμε να ζήσουμε. Βέβαια αρχίζουμε να έχουμε αρκετό κόσμο που δεν έχει καν καταφέρει να πάει διακοπές στην ίδια του την χώρα, πόσο μάλλον και στο διάστημα. Πριν βγούμε από τον πλανήτη μας, καλό θα ήταν να μπορούμε να δούμε τουλάχιστον όσα έχουμε ήδη να προσφέρουμε. Όμως και μόνο που θα ζήσουνε έστω τα παιδιά μας ή έστω τα παιδιά των παιδιών μας αυτό που μέχρι πριν λίγο καιρό θεωρούνταν επιστημονική φαντασία, είναι συναρπαστικό από μόνο του.

Πηγή: https://interestingengineering.com/space-tourism-startup-wants-to-take-you-on-a-tour-around-the-earth-for-125000

Βασικά θέματα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε όμως για να καταφέρουμε ένα τέτοιο ταξίδι είναι 3.

Η Ακτινοβολία. Υπάρχουν αμέτρητα ήδη ακτινοβολίας εκεί έξω. Φανταστείτε ότι έχουμε στείλει στο διάστημα δορυφόρους που μας επιτρέπουν να λαμβάνουμε κάθε είδος ακτινοβολίας ώστε να καταλαβαίνουμε και από ποιο φαινόμενο δημιουργήθηκε όπως μαύρη τρύπα, διάλυση πλανήτη, big bang, συγκρούσεις και πολλά πολλά άλλα. Προς το παρόν δεν μπορούμε να τα μπλοκάρουμε ολικά αλλά μερικώς.

Η Βαρύτητα. Η βαρύτητα είναι ο λόγος που έχουμε αυτό το ύψος, μυς με τόση δύναμη, ακόμα και οι πατούσες μας έχουν πλάτος αρκετό για να μας κρατάνε όρθιους χωρίς να χάνουμε την ισορροπία μας από την βαρύτητα. Φοβάμαι να σκεφτώ ανθρώπους να μεγαλώνουν για αρκετές γενιές στο διάστημα ή σε κάποιον άλλο πλανήτη για το πως θα μπορούσαν να γίνουν.

Η Πίεση. Η πίεση του να βγει κάποιος από την ατμόσφαιρα της γης είναι κάτι που κρατάει για λίγο όμως είναι παραπάνω από αρκετό για να είναι ένα από τα πιο βασικά κριτήρια για έναν αστροναύτη και για το οποίο θα μπορούσε εύκολα να κοπεί και να χάσει τις αισθήσεις του, να μην το αντέξει η καρδιά του και πολλές ακόμα δυσλειτουργίες που έχουν εξίσου να κάνουν σχέση με την επανείσοδό του στη γη. Μια κρίσιμη στιγμή που είναι δύσκολο να αποφύγουμε βγαίνοντας αργά από την ατμόσφαιρα της γης αν αναλογιστούμε το μεγαλύτερο κόστος ενός ταξιδιού γίνεται απλά για να βγει από την γη ενώ στο υπόλοιπο ταξίδι του μέχρι και τους πιο μακρινούς πλανήτες του συστήματός μας μπορεί να χρειαστεί το 1/10 της ενέργειας απλά για να απογειωθεί.

Πηγή: https://inspaceforum.ru/en/post/zavtrashniy-den-kosmicheskogo-turizma-32592

Το ταξίδι στο διάστημα μάλλον θα επιτρέπεται στους νέους και δυνατούς αλλά ακόμα και σε αυτούς με αρκετές προφυλάξεις καθώς εκεί έξω υπάρχει αρκετή ακτινοβολία που μας κάνει να εκτιμάμε όσα ο πλανήτης μας προσφέρει. Σίγουρα οι μεγάλες διακοπές για πολύ καιρό επίσης δεν θα επιτρέπονται γιατί ο σκελετός μας στηρίζεται στη βαρύτητα για τις αρθρώσεις του, αλλά το ίδιο και οι ιστοί των μυών μας στο να σηκώνουν το βάρος μας τουλάχιστον, αλλά σίγουρα θα ανακαλύψουμε αρκετά ακόμα προβλήματα προσαρμοστικής ικανότητας που έχουμε στη γη τα οποία μας προξενούν πρόβλημα όταν βγαίνουμε από τον πλανήτη, στην πορεία καθώς θα βγαίνουμε από αυτόν. Το αν αξίζει να ταξιδέψουμε; Εξαρτάται από το πόσο περίεργοι είμαστε!